Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A szeretet színessé teszi az életüket

Túrázni készül két kislányával a szegedi kerekes székes családapa, kisfia, a féléves Ákos ehhez kicsi még. Papp Szabolcsnak a világ legnagyobb értéke, hogy nagyon szeretik egymást feleségével és gyermekeikkel. A család egy rögtönzött légtornász-bemutató közben mesélt életéről.
Három gyermeket nevel feleségével, Dórával a gyermekbénulás miatt kerekes székbe kényszerült apuka, Papp Szabolcs. A legkisebb, Ákos még csak féléves, a lányok, a 3 éves Nóri és a 6 esztendős Emma körülrajongják őt – mint ahogy az egy délutáni látogatásunkkor bebizonyosodott.

Kő a kínai Nagy Faltól

Szabolcs nyitott kaput: kecskési házuk ajtajában benti kerekes székét a kintire cserélte. – Nem akarok sarazni – mondta. Bent már várt a család. A lányok épp nyugodt, mosolygós kisöccsük körül sertepertéltek, nemrég ért haza a nagyobbik az oviból.

Hol apásak, hol anyásak a gyerekek a családban, de a lényeg, hogy jó testvérek. Fotók: Frank Yvette
Hol apásak, hol anyásak a gyerekek a családban, de a lényeg, hogy jó testvérek. Fotók: Frank Yvette

A nővérek is jól kijönnek: Emma sokat tanítja Nórit, aki a legtöbb mondatával egyetért. – Nóri szeptemberben megy majd oviba, így a két kicsivel töltöm a napot, főzök, játszunk. Amikor nincs itthon Szabolcs, Emma egyik óvodástársának anyukája segít elindulni – beszélt arról Dóra, hogy a családapa sokat utazik a munkája miatt. A Nem Adom Fel Alapítvány egyik vezetőjeként és szóvivőjeként sokat van úton. Pestre nagyrészt vonattal vagy autóval jár, elvégre a – szegedi „kirendeltséggel" is bíró – szervezet központja a fővárosban található. Céljuk, hogy hozzásegítsék a hátrányos helyzetű embereket, hogy mindenki kiaknázza képességeit és felelősséget vállalni akarni és tudó tagja legyen a társadalomnak. Érzékenyítő programokat is szerveznek, amelynek keretében épp Erdélybe készül a Hargita megyei Máréfalvából származó Szabolcs.

– Spanyolországba is készülünk egy konferenciára, tavaly Kínában vettünk részt hasonló rendezvényen – beszélt a családapa mozgalmas életéről és kalandjairól, amelyek emlékét a házuk melletti sziklakert egy-egy darabja is őrzi: van ott kő a nagy fal mellől is, évről évre bővül a gyűjtemény.

Nem furcsa a tévében látni

A gyerekek megszokták a sok jövés-menést, nem furcsállják, ha édesapjuk nincs otthon, de látják a tévében. Azért megvan a munkamegosztás a családban: apai feladat a puzzle, a fürdetés, a hancúrozás, amelyet rögtön be is mutattak. Beszélgetésünk alatt a három gyermek elhelyezkedett Szabolcs karján, vállán, ölében, de amint a játékra terelődött a szó, a lányok ugrottak is, már-már légtornászszámokat mutattak be édesapjukkal.

Addig a családanya vette át a szót, aki a szomszéd házban nőtt fel. – Nekem itt nagyon jó gyerekkorom volt, örülök, hogy a mi gyerekeink is át tudják ezt élni – mutatott Dóra az ablak felé, amely egy játszótérre néz. Egy panellakásban kezdték közös életüket, a ház kiválasztásánál az aszfaltos járda, a közeli óvoda volt a főbb szempont.

Mindenki mozgásban van Papp Szabolcséknál.
Mindenki mozgásban van Papp Szabolcséknál.

– Csak a tömegközlekedés kevésbé szerencsés, de minden nem tud tökéletes lenni – utalt arra Szabolcs, hogy a 4-es villamosra kerekes székkel nem tud felszállni, bár a 76-os buszból óránként indul alacsonypadlós. Ezért együtt inkább autóval indulnak el, a hétvégén például a színház új gyermekelőadását nézik meg. Mindenhová mégsem jutnak el, számos szegedi épület nincs megfelelően akadálymentesítve. – Ez van – jegyezte meg Szabolcs.

„Biztosítás" és biztonság

Amíg beszélgettünk, bekukkantottunk a gyerekszobába. Most készült el a lányok emeletes ágya, és Dóra elárulta: terveznek még egy-két átalakítást. De miért is mutatják be otthonukat, avatnak be életükbe?

– A munkám során sok boldogtalan emberrel találkozom – fogott a magyarázatba Szabolcs. – Érdekes ez a világ, mert mindenre „biztosítást kötünk", de az a valódi biztonság, ha körülvesznek bennünket a szeretteink. Dórival épp ezért nagyon egymásra találtunk, mindketten nagyon családcentrikusak vagyunk. A világ legnagyobb értéke, hogy nagyon szeretjük egymást és a gyermekeinket. Attól, hogy nem megyünk mondjuk moziba, nem vagyunk szegényebbek, mert olyan szeretetet kapunk egymástól, ami színessé teszi az életünket. Sajnálom, amikor nem mernek az emberek hasonló dolgokért bevállalni egy kapcsolatot vagy egy családot – mondta a családapa, amíg a többiek elkezdtek öltözködni.

Elindultunk a szemközti játszótérre. Amíg Ákos békésen szendergett a babakocsiban, Emma biciklit ragadott, Nóri pedig úgy döntött: futva kíséri nővérét és édesapját, akik két kört is mentek a játszótér körül. A szokásos esti mese után biztosan jót aludtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz 26 órán vannak túl a sziámi ikerlányok

Sziámi ikreket választottak szét amerikai orvosok, akik bíznak abban, hogy a 10 hónapos kislányok túlélik a bonyolult beavatkozást. Tovább olvasom