Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A társadalmi kérdések és korrupció miatt aggódnak leginkább a kínaiak

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is társadalmi és politikai kérdések miatt aggódnak leginkább a kínaiak - derül ki a Zsenmin Zsipao című központi lap internetes felméréséből.
Az ország minden tájáról több mint 3,3 millió választ begyűjtő közvélemény-kutatás eredménye szerint a világ legnépesebb országának lakosai a szociális biztonság javításának kérdését tartják a legsürgetőbben megoldandónak. Ez a társadalmi ellátórendszerek, a nyugdíj- és társadalombiztosítás, az oktatás és egészségügy átalakítását, a biztosítási rendszer reformját is magában foglalja, s idén már ötödik éve vezeti a parlament tavaszi ülésszaka előtt rendszeresen nyilvánosságra hozott listát.

A sorban a második helyen a korrupció kérdése szerepel, mely szintén állandó szereplője a felsorolásnak, a lakosok szerint a valós társadalmi és politikai reformok legnagyobb akadályát jelenti. A korrupció visszaszorítására a kínai kormány másfél éve indított kampányt, mely a társadalom által is elismert, látványos sikerekkel járt, azonban csak egy hosszabb folyamat kezdetét jelenti. A hivatali korrupció mellett az üzleti életben, az ingatlanpiacon és az építőiparban is jelentős fokú a visszaélés - hangzott a válaszadók véleménye.

Ugyancsak sokadik éve aggódnak a kínaiak az élelmiszerbiztonság miatt. A hazai és külföldi vállalatok botrányaitól továbbra is hetente hangos a sajtó, a biztonság fokozására a kínai kormány 2011-ben hirdetett nagyszabású központi kampányt. Annak keretein belül jelentős szigorodásokat vezettek be, a kérdés átfogó kezelése ugyanakkor hosszú éveket vesz igénybe.

A rangsor elején a fenti témák mellett a hatalmasra nőtt jövedelmi egyenlőtlenségek és a környezeti aggodalmak, a levegő-, víz- és talajszennyezés kérdése szerepelnek - derül ki a Zsenmin Zsipao összesítéséből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internettechnológiai hatalommá szeretne válni Kína

Hszi Csin-ping államelnök szerint "a kibertérnek élénknek és tisztának kell lennie. Erőfeszítéseket… Tovább olvasom