Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A terhes indiai nő halála miatt demonstráltak az írek

Rendellenes terhesség miatt halt meg egy indiai nő, akinek nem engedélyezték az abortuszt.

Mintegy tízezren tüntettek szombaton az ír fővárosban amiatt, hogy egy indiai nő meghalt egy galwayi kórházban, rendellenes terhességben. Elképzelhető, hogy ha korábban végzik el a művi terhességmegszakítást, akkor meg lehetett volna menteni.

A tüntetők egyperces néma főhajtással emlékeztek a 31 éves Savita Halappanavarra.

Jóllehet az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak nála, a művi terhességmegszakítást a törvényre hivatkozva megtagadták, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Csak amikor leállt a szív, hajtották végre az abortuszt, de az asszonynál időközben vérmérgezés lépett fel, amelynek következtében három nap múlva meghalt.


A szombati tüntetés radikálisabb résztvevői törvényváltoztatást követeltek. Éjszaka gyertyás virrasztást tartottak Enda Kenny miniszterelnök hivatala előtt. Galwayban is volt egy hasonló, több száz fős tüntetés.

A kormány csütörtökön "független" és "minden részletre kiterjedő" vizsgálatot ígért az ügyben.

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelsőbb bírósági döntés értelmében azonban végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog, vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne meg. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2010-ben figyelmeztette Dublint, dolgozza át az abortusz szabályozását. Áprilisban az ír parlament elutasította a szocialistáknak azt az indítványát, hogy az anya egészségének veszélyeztetése esetén engedélyezhető legyen az abortusz.

Olvasóink írták

 • 3. StencilAtya 2012. november 18. 11:22
  „2. klj-54 2012.11.18. 08:24

  KDNP?? de legalább követelik a melegházasság legalizálását :D mit vártok...

  csak a fidesz.”
 • 2. klj-54 2012. november 18. 08:24
  „A cikk tartalma Ír belügy, semmi közünk hozzá.
  Ez az ő szuverén jogrendjük következménye.
  De az a butaság, hogy a kdnp nevű sehol nem jegyzett bűntársulat (aki a fidesz mellett csupáncsak jól megfontolt politikai érdek miatt juthatott a parlamentbe!) küzd az abortusz ellen az már felháborító!
  Ezek a szellemig sötét alakok a sötét középkorba taszítanák hazámat.
  Ha az ostoba fotelpolgáron múlik, akkor ezt meg is tehetik, azaz a fotelban szavazókat potenciális gyilkosnak tarthatjuk majd, ha a törvényt végig verik a parlamenten.”
 • 1. Palmer2011 2012. november 18. 07:24
  „Értem, tehát ha egy ír férfi elgázol két kisgyereket külföldön (Ciaran Tobin ügy), akkor majdhogynem sörparti van, ha egy - egyébként ellátásra szoruló nő - hal meg, akkor tüntetést szerveznek (joggal).

  Hát azért van még mit fejlődnie az írek önkritikájának is úgy gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Like búcsúzott az X-Faktortól

Nagy Feró utolsó csapata is elvérzett, a párbaj után a mentorok Szabó Dávidot mentették meg és a… Tovább olvasom