Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A testedzés hiánya az oka a gyerekkori elhízásnak és nem a heverészés

A rendszeres testedzés hiánya gyermekkorban nagyobb szerepet játszik a testzsírszázalék növekedésében, mint az inaktívan, heverészéssel töltött idő - állítják amerikai kutatók.
A Journal of Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél több időt fordítanak a gyerekek naponta intenzív testedzésre, annál jobban csökken testzsírszázalékuk. A heverészéssel töltött idő gyerekkorban ellenben nem befolyásolja a testzsír nagyságát.

Az amerikai egészségügyi hivatal ajánlása szerint a gyerekeknek és tinédzsereknek legalább napi 60 percet kellene óránként 5,6 kilométeres sebességű gyorsgyaloglással tölteniük.

Egy tavalyi, felnőttekkel kapcsolatos tanulmány más eredményt hozott: a rendszeres testedzés sem nyújt kellő védelmet az ülőmunka kockázataival szemben. Az eltérésnek feltehetően az az oka, hogy a gyerekek összességében aktívabbak, mint a felnőttek.

"A felnőttek aktivitási szintje általában alacsonyabb, az ücsörgéssel töltött idő nagyobb hatással van rájuk" - magyarázta Russell Pate, aki a Dél-Karolina Egyetemen foglalkozik a gyermekek fizikai aktivitásának vizsgálatával.

A gyerekekre vonatkozó kutatás vezetője Soyang Kwon volt a chicagói Északnyugati Egyetemről. Az Iowai Egyetemen dolgozó kollégáival egy olyan korábbi tanulmány eredményeit használták fel, amely 2000 és 2009 között követte nyomon 277 fiú és 277 lány adatait. A gyerekek testfelépítését és testzsírszázalékát 8, 11, 13 és 15 éves korukban vizsgálták röntgentechnikával.

Az eredmények azt mutatták, hogy még a legkevesebb testedzést végző gyereknél sem volt jelentősége annak, hogy mennyi időt tölt semmittevéssel. Azoknak a 13 éveseknek, akik több vagy kevesebb ideig ültek naponta, ugyanakkora volt a testzsírtömegük. Azonban azoknak a fiúknak, akik a legkevesebb időt töltötték mérsékelt vagy erős intenzitású testmozgással, átlagosan mintegy 5 kilogrammal volt nagyobb a testzsírtömegük, mint azoké, akik a legtöbbet edzettek. A 13 éves lányoknál a csekély testedzés 3,2 kilogramm testzsírtöbbletet jelentett a sokat edzőkkel szemben.

Az eredmények gyakorlatilag minden vizsgált korcsoportban hasonlóak voltak, ám a kutatók azt nem jegyezték fel, hogy a vizsgálatban résztvevő gyerekek mindegyike túlsúlyos volt-e vagy sem.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. január 17. 18:53
    „zseneális megállapítás - ehhez feltétlen amcsi ész kell - heverészve igen nehéz a kalóriákat ledolgozó testmozgást véghez vinni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazási portált indított a Wikipédia

A wikivoyage.org kilenc nyelven indult el, és már mintegy 50 ezer szócikket tartalmaz úti célokról. Tovább olvasom