Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

A tévhitek eloszlatása a rákellenes világnap üzenete

Idén a rákbetegségekkel kapcsolatban kialakult és elterjedt tévhitek eloszlatása a céljuk a rákellenes világnapi megemlékezéseknek.
Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke kedden, a rák világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen elmondta, hogy Magyarországon évente 80 ezer új daganatos beteget diagnosztizálnak, több mint 40 ezren meggyógyulnak, és mintegy 32 ezren meghalnak valamilyen rákos elváltozás következtében. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a betegséggel kapcsolatban kialakult tévhitek akadályozzák a rákellenes tevékenységet, a betegség időbeni felismerését és a gyógyítást.

Közlése szerint az első tévhit az, hogy a rák kizárólag egészségügyi probléma, holott elterjedtsége és veszélyes volta miatt az egész társadalom gondja. Sokan azt gondolják, hogy a rák az idősek, a gazdagok és a fejlett országokban élők betegsége, pedig a páciensek 25 százaléka 60 éven aluli - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a rák nem ismer határokat, ország- és gazdasági korlátokat.

Harmadik tévhitnek azt a véleményt nevezte, hogy a rák diagnózis egyenlő a halálos ítélettel, holott három rákbeteg közül egynek a betegsége elkerülhető, egyet pedig meg lehet gyógyítani. "A rák nem sorscsapás vagy balsors következménye, ugyanis tudatosan, ismeretek és akaraterő birtokában sokat lehet tenni azért, hogy a rákbetegség elkerüljön minket, időben felfedezzük, és így gyógyítható legyen" - mondta.

A rendezvényen előadást tartott Cseh Károly, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet igazgató egyetemi tanára, Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, Monspart Sarolta, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője és Csapi Bence, a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőségi tagja.

A rákellenes küzdelem világnapját február 4-én ünneplik annak emlékére, hogy az első rákellenes világkongresszus résztvevői Párizsban 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carla Bruni lesz a sanremói dalfesztivál sztárvendége

Nicolas Sarkozy volt francia államfő felesége valószínűleg április elsején megjelenő új albuma első… Tovább olvasom