Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A valaha élt egyik legbefolyásosabb kínai nő sírját találták meg

Az első kínai császárnő bizalmasának sírját találták meg régészek Kínában - számol be a felfedezésről a csütörtöki kínai sajtó.
A szenzációsnak nevezett leletre az észak-kínai Senhszi tartomány Hszianjang városa közelében bukkantak a régészek. A sír a Tang-dinasztia (618-906) korának egyik legbefolyásosabb politikusa, Sangkuan Vaníer végső nyugvóhelyéül szolgált.

Sangkuan Vaníer maga magas rangú hivatalnokcsaládból származott, nagyapja és apja ugyanakkor ellenezte az első női császár, Vu Cö-tien (690-705) trónra kerülését, amiért életükkel fizettek, Sangkuan és anyja pedig rabszolgasorsra ítéltetett.


Később Sangkuan ugyanennek a császárnőnek a bizalmasaként, személyi titkáraként szolgált, majd az uralkodónő fiának, Csongcongnak az ágyasa lett. Csongcong halála után nem sokkal, 710-ben Sangkuan egy szövevényes politikai puccskísérletben vett részt, amiért a későbbi császár, Hszüen-cong lefejeztette.

A számos kínai könyvben, filmben és filmsorozatban megörökített Sangkuant az ősi Kína négy legtehetségesebb hölgyének egyikeként emlegetik, aki sokoldalú adottságairól vált ismertté: költő, író is volt, és éleseszű stratégaként tartották számon.


Sangkuan sírjának felfedezése a Tang-dinasztia korának jobb megértéséhez is hozzájárul - mondták a régészek a China Daily című napilapnak. A "kínai Google", a Baidu hírgyűjtő portálján azt írja: bár a lelet állapota rendkívül megrongált, annak eredetiségét a sírkőbe vésett sírfelirat is megerősíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülőknek már a harmada sohasem mond esti mesét gyerekének

Kihalófélben van az esti mesélés a már ágyba fektetett gyermekeknek: Nagy-Britanniában a szülők… Tovább olvasom