Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A világ legnagyobb optikai teleszkópját alkották meg Chilében

A világ legnagyobb optikai teleszkópját alkották meg Chilében a Genfi Egyetem keddi közlése szerint.
Az Espresso nevet kapott nagy felbontású műszert néhány hónapja szerelték fel Chilében az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjára (Very Large Telescope - VLT). Február 4-re virradó éjjel első alkalommal összekapcsolták a VLT négy fő teleszkópjának fényét, ezzel egy 16 méteres teleszkóp fénygyűjtő erejét érte el. Így felszínét tekintve a VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja. 

Az Espressónak köszönhetően a gyengén világító objektumok is könnyen láthatóak lesznek. A műszer lehetővé teszi továbbá a négy teleszkóp egyike fényének önálló befogására. Ezáltal rugalmasabban felhasználhatóvá vált.

Xavier Barcons, az Európai Űrügynökség (ESO) vezérigazgatója indította el a VLT irányítótermében az Espresso első megfigyelését.

"Varázslatos pillanat volt. Egy álmot váltottunk valóra, amelyről látnoki képességű kutatók már évtizedekkel ezelőtt álmodtak" - idézte Francesco Pepét, az Espresso projektvezetőjét a Genfi Obszervatórium közleménye. 

A svájci, olasz, portugál és spanyol kutatók együttműködésében kifejlesztett Espressónak köszönhetően a távoli csillagrendszerekben lévő, a Földhöz hasonló bolygókat is meg lehet figyelni. Ráadásul a műszer segíthet az univerzum alapvető fizikai állandóinak méréseiben és annak vizsgálatában, hogy ezek az állandók az idők során hogyan változnak.

Az Espresso az úgynevezett kvazárok vizsgálatát is lehetővé teszi. Ezek a nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások általában távoli galaxisok aktív magjai.

A négy fényforrás egy műszerben való összekapcsolása újabb lépés az óriásteleszkóp kialakítása felé, amelyet az ESO az Atacama-sivatagban készül felállítani. A 40 méteres átmérőjű Rendkívül Nagy Teleszkóp (Extremely Large Telescope) a tervek szerint 2024-ben kezdi működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűz Máriának képzelte magát, ezért száguldozott

Szűz Máriának képzelte magát, ezért száguldozott
Közel kétszázzal repesztett, miközben megpróbálta lerázni a zsarukat. Állítása szerint: Isten… Tovább olvasom