Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Ács Oszkár: sokan hitték, hogy feloszlott az Amber Smith

Szeged – Két év szünet után újra lemezt készít és koncertezik az Amber Smith. Szegeden a Club Noirban léptek fel. A szegedi származású Ács Oszkárral beszélgettünk, aki azt mondta, az Időrablók sem oszlott fel, bár jegelve van.
- Két év szünet után tért vissza az Amber Smith. Mit gondolsz, jót tett a zenekarnak a leállás?
- Magyarországon máshogy jön le, ha egy zenekar, amelyik már elért bizonyos sikereket, szünetet tart. Még az ismerőseink és a rajongóink egy része is azt hitte, hogy feloszlottunk. Nem győztük hangsúlyozni, hogy csak visszavonultunk, kreatív szünetet tartunk. Valószínűleg nem volt túl szerencsésen kommunikálva ez a dolog annak idején. Viszont szerencsére, amikor márciusban visszatértünk, Budapesten és Pécsett is telt ház volt. Mégis, ez felemás érzés, mert nem kerültünk ugyanoda vissza. Majdnem előlröl kell felépíteni mindent.

Az Amber Smith együttes. Fotó: a zenekar honlapja (galéria)

- Tehát utólag azt gondolod, hogy kár volt a kihagyásért?
- Ambivalens érzéseim vannak. Én akkor örültem, mert akkor kezdtük el csinálni a másik zenekaromat Szűcs Krisztiánnal a Heaven Street Seven frontemberével, és Ábrahám Zsolttal, aki szintén Heaven Street gitáros, és akivel a szegedi Időrablókban is együtt zenéltünk. Egyébként az Időrablók sem oszlott fel. Van még, de nagyon jegelve van.

- Az Időrablók is feltámadhat?
- Az Időrablókkal – lehet, hogy ez szerénytelenül hangzik – megelőztük az úgynevezett indie hullámot, 95-től csináltuk a 2000-es évek közepéig. Soha nem oszlottunk fel, de mindenki mást kezdett csinálni. Van bennünk hiányérzet, mindig felemlegetjük, hogy azért ezek jó számok voltak, csak soha nem csináltunk jó minőségű stúdiófelvételt, megmaradt demó szinten. Időrablók tehát van, de olyan, mintha nem lenne. De mi is volt az eredeti kérdés?

Amber Smith - Select all/Delete all

- Az Amber Smith leállással kapcsolatban kérdeztem, hogy megbántátok-e.
- Részemről jól jött, hogy a Twistet ki tudtuk teljesíteni. Most az Amber Smith-szel próbálkozunk visszajönni, de úgy látjuk, a mai idők megint nem kedveznek az ilyen zenéknek Magyarországon. Eleve angol nyelven, angolszász, alternatív, indie, gitár popzenét csinálni... Volt egy időszak, 2006-tól 2009-ig, amikor menő volt, de most nem annyira. Mi nem alkalmazkodtunk , hogy hú ez most menő, ilyen zenét kell csinálni, mi mindig ilyet csináltunk, de akkoriban felkapták és volt egy szerencsés 2-3 évünk. Hogy kellett-e leállni vagy nem, nem tudom. Nem tudom, hogy ez-e az oka annak, hogy most nem az van, mint 2008-ban, amikor az Introspective lemezünk megjelent. De reménykedünk, hiszen csinálunk egy új lemezt.

- Az új számokat játsszátok már? Hogy fogadja a közönség?
- Legutóbb Budapesten egy több emeletes próbahely komplexumban léptünk fel. A magyar dal napja alkalmából nyílt napot tartottak, és mi is játszottunk. Új számokat is, amelyek barátságos fogadtatásban részesültek. A lemez egyébként a felvétel és a keverés stádiumában van, és ha minden jól megy, akkor február környékén tervezzük a megjelenést.

Az Amber Smith együttes. Fotó: a zenekar honlapja (galéria)

- Dolgoztok most valamilyen neves producerrel?
- Most nem. Az utóbbi két lemezünket kiadtuk neves angol producereknek, de én mindig is szeretettem volna, ha jelen vagyunk a keverésnél. Normális esetben a zenekar is ott van a keverő helyiségben, de az utóbbi két lemezünknél kiküldtük a sávokat, csináltak belőle verziókat, hogy jó-e, és így ment oda-vissza, mire végre elkészült a végleges változat. Szóval ez a távkeverés nekem túl személytelen dolog. Tavaly a Twisttel készítettünk egy lemezt, amit a Magyar Rádióban vettünk fel és kevertünk ottani hangmérnökkel. Ez a munka nagyon jól sikerült és meggyőztem az ambereket, hogy az új lemez utómunkálatait is ugyanott végezzük.

Amber Smith - Were you thinking of me; MR2 Akusztik

- A filmezést még csinálod?
- Két magyar filmben volt legutóbb szerepem, mindkettőt Miklauzic Bence rendezte. Az egyik a Hajónapló sorozatban a Barbárok című epizód, ami Grecsó Krisztián novellájából készült. Egy zavarban lévő locsolkodót kellett játszanom, mellesleg ez volt életem első szöveges szerepe és Pokorny Lia volt az egyik partnerem! A másik az áprilisban bemutatott A zöld sárkány gyermekei. Egy kattant, kicsit őrült közértes fiút alakítok. A konzervekről magyarázok Rátóti Zoltánnak, hogy például ha kinyitja a konzervet, akkor a szellem kiszáll belőle, meg ilyenek. Amit még említésre méltónak találok, az egy néma vámpír szerep egy angol fantasy komédiában, a címe A postamester (Going postal). Tíz napot forgattak velem és mindennap egy óra hosszat sminkeltek a főszereplőkkel közös lakókocsiban, legtöbbször a főgonoszt alakító David Suchet (Poirot felügyelő) mellett, akivel több közös jelenetünk is volt. Még személyre szabott vámpírfogat is kaptam!

Olvasóink írták

  • 1. zoli79 2011. november 07. 09:08
    „Jó, hogy ilyenek is vannak a Délmagyaron!

    "Közért" :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszlát, Dya! Eszter nyerte a VV5 második párbaját

Hatalmas fölénnyel nyerte meg a VV5 vasárnapi párbaját Eszter. Bár senki sem szereti, és senki sem… Tovább olvasom