Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Afrikában a véltnél sokkal több a milliárdos

A felsorolt gazdag afrikai személyiségek közül húsz nigériai. Az országok rangsorában Dél-Afrika lett a második kilenc, Egyiptom a harmadik nyolc milliárdossal.
Sokkal több a dollármilliárdos Afrikában, mint amekkorára eddig becsülték a számukat - írja e héten megjelent számában a Ventures pánafrikai üzleti magazin, amely listát állított össze az 55 legtehetősebb afrikairól. Ők együttesen 143,88 milliárd dollárra becsült vagyon fölött rendelkeznek.

A felsorolt gazdag afrikai személyiségek közül húsz nigériai. Az országok rangsorában Dél-Afrika lett a második kilenc, Egyiptom a harmadik nyolc milliárdossal. Az 53 afrikai ország közül csak tíznek van milliárdosa. Az afrikai átlagmilliárdos 65 éves és 2,6 milliárd dolláros vagyont birtokol.

A kontinens leggazdagabbja a 20,2 milliárd dolláros (4700 milliárd forint) vagyonnal rendelkező nigériai Aliko Dangote - olvasható a Venturesben. Milliárdjai cementgyártásból származnak, mára azonban valódi ipari birodalom, főként liszt-, cukor- és más élelmiszeripari gyárak tulajdonosává vált.

Afrika leggazdagabb asszonya, Folorunsho Alakija olajmágnás szintén nigériai, vagyonát 7,3 milliárd dollárra (1600 milliárd forint) becsülik, ezzel egyszersmind a földkerekség leggazdagabb fekete bőrű nőjének számít.
Alakija Londonban divattervezést tanult, majd ruhákat tervezett barátnőjének, Maryam Babangidának, Ibrahim Babangida egykori nigériai katonai vezető és államfő feleségének. Jó kapcsolatuk segítette hozzá a divattervezőt 1993-ban egy olajmező megvásárlásához "viszonylag kedvező áron". A nigériai milliárdosok jelentős része szerezte vagyonát az olajból, az ország a kontinens vezető olajkitermelője.

A Ventures rangsorának öt leggazdagabb dél-afrikai mágnása mind 60 fölötti fehér férfi, akik bevételeik nagy részére külföldön tesznek szert, és ott is fektetik be.

A legidősebb afrikai milliárdosok - Manu Chandaria kenyai gyáriparos és Mohammed Al-Fayed egyiptomi ingatlanmágnás - 84 évesek. A fekete kontinens legfiatalabb milliárdosa Igho Sanomi nigériai olajkereskedő és a tanzániai Mohammed Dewji, mindketten 38 évesek.

A névsort az említett személyiségek "részvényeinek szigorú elemzése" alapján állítják össze, és "a becslés az alsó értékből indul ki" - hangsúlyozta Chi-Chi Okonjo, a Ventures alapítója.

A Forbes amerikai üzleti magazinnak a 40 leggazdagabb afrikairól összeállított korábbi listáján csak 16 milliárdos szerepelt.

Afrikában egyre nő a dúsgazdagok száma, és a világválság ellenére több ország gazdasága gyarapszik, miközben a szegénység nem csökken. A kontinens Szaharától délre fekvő részén a Világbank szerint 1981-ben 205 millióan éltek extrém szegénységben, azaz napi 1,25 dollárnál (272 forint) kisebb összegből. Számuk 2010-ben már 414 millió volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárverezték Marilyn Monroe orvosi leleteit

Orvosi feljegyzések, amelyek Marilyn Monroe plasztikai műtétjére utalnak, továbbá a hollywoodi… Tovább olvasom