Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Agresszívvá teszi a halakat a leggyakrabban használt szorongásoldó

A leggyakrabban használt nyugtató-szorongásoldó gyógyszerek kicsiny adagja a folyóvizekbe kerülve jelentősen megváltoztatja a halak magatartását: a félénk állatot merésszé, antiszociálissá és falánkká teszi - derítették ki svéd kutatók.
A benzodiazepinek osztályába tartozó oxazepamról, a világszerte legszélesebb körben használt nyugtató-szorongásoldók hatóanyagáról a szakemberek feltételezik, hogy vizes környezetben igen stabil. A szer oly módon fejti ki a hatását, hogy fokozza azoknak az idegsejteknek a jeleit, amelyek elfojtják az agy aktivitását, segítve a betegeket abban, hogy ellazuljanak.

A svéd Umea Egyetem szakemberei Tomas Brodin vezetésével az oxazepam hatásait kutatták természetes vizes környezetben: a Svédország legsűrűbben lakott részén áthaladó Fyris folyóban, Uppsalánál mérték a gyógyszer koncentrációját. Kimutatták, hogy a sügér (Perca fluviatilis) hatszor nagyobb koncentrációban halmozza fel izmaiban a szert, mint amennyit a folyóvízben mértek - írták a Science című tudományos folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban.

A szer hasonló mértékű koncentrációját mutatták ki a vizekben szerte a világon a lakott települések közelében - magyarázta Micael Johnson, az Umea Egyetem ökológusa, a tanulmány társszerzője.

A szakemberek ezután akváriumba helyezett fiatal sügéreket kétféle koncentrációban tették ki oxazepam hatásának: a Fyris folyóban mért kétszeresét, valamint majdnem ezerszeresét adagolták nekik. Már az alacsonyabb szintű hatóanyag is drámaian megváltoztatta viselkedésüket.
A sügér félénk állat, amely ragaszkodik az ismerős környezethez. A nyugtatóval kezelt hal azonban felbátorodott, elindult az ismeretlen környezet felfedezésére. Miközben a nem begyógyszerezett sügér saját fajtársaival "barátkozott", a begyógyszerezett elfordult tőlük. Táplálkozása is megváltozott, falánkabban falta fel az akváriumban lévő planktonokat.

"A szorongásoldó-nyugtatószerekre úgy tekintünk, mint nyugtató, lazító hatásúakra, ám a halaknál ellenkező hatást vált ki" - mondta Johnson. A svéd szakemberek feltételezik, hogy a hatóanyag a halaknál a félelemérzetet csökkenti.

Ha a szernek hasonló hatása van természetes körülmények között is, megváltoztathatja az ökoszisztémát. Ha például a fiatal sügér több algával táplálkozó planktont fal fel, az az alga elszaporodásához, virágzásához vezethet - magyarázta Johnsson. A szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egyelőre nem ismerik a szer hatásait természetes környezetben.

Az oxazepam ezzel felkerült a gyógyászati termékek azon növekvő csoportjának a listájára, amelyek esetében hatástalannak bizonyulnak a szennyvízkezelési eljárások. A fogamzásgátlókban lévő 17-béta ösztradiol és a fluvetin antidepresszáns hatóanyagáról már kimutatták, hogy megváltoztatja a tűzcselle díszhalfaj (Pimephales promelas) magatartását, a gyulladáscsökkentő ibuprofen pedig a zebrahal (Danio rerio) magatartására hat ki - olvasható a Nature tudományos folyóirat hírportálján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A borpiacot is meghódítaná Angelina Jolie és Brad Pitt

Brad Pitt és Angelina Jolie beszállt a borüzletbe: saját roséjukat francia szőlőbirtokukra utalva… Tovább olvasom