Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Alternatív karácsonyi üzenetben beszél a magánszféráról Edwar Snowden

Hónapok óta első televíziós üzenetével jelentkezik az NSA volt elemzője, amelyet szerdán, közép-európai idő szerint negyed 6-kor sugároz a Channel 4 brit csatorna.
A magánélet szentségének fontosságát hangsúlyozza Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt elemzője hónapok óta első televíziós üzenetében, amelyet szerdán, közép-európai idő szerint negyed 6-kor sugároz a Channel 4 brit csatorna.

A tv-csatorna előzetese szerint az Egyesült Államok és más kormányok titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező informatikus "karácsonyi" üzenetében arra buzdítja az embereket, hogy fogjanak össze és vessenek véget a kormányok általi tömeges megfigyeléseknek.

"Együtt jobb egyensúlyt találhatunk, véget vethetünk a tömeges megfigyeléseknek és emlékeztethetjük a kormányt, hogy ha tényleg meg akarja tudni, hogyan érzünk, a megkérdezésünk mindig olcsóbb, mint a kikémelésünk" - olvasható az előzetesben.

Snowden szerint az által közölt leleplezések fontos vitát indítottak el. "A napjainkban folyó beszélgetés meghatározza, hogy mennyire bízhatunk meg a bennünket körülvevő technológiában és az azt szabályozó kormányban" - fejtegeti egyebek közt.

Beszél arról is, hogy George Orwell 1984 című tudományos-fantasztikus regényében lefestett adatgyűjtés "semmi" ahhoz képest, ami napjainkban folyik. "Nyomjelzőket hordunk a zsebünkben, amelyek mindenüvé követnek bennünket" - mutat rá.

A mai gyerekek anélkül nőnek fel, hogy fogalmuk lenne arról, mi a magánélet. Soha nem fogják megtudni, mit jelent, ha van az embernek egy szelet magánélete, egy gondolata, amelyet nem jegyeznek fel és nem elemeznek. "És ez probléma, mert a magánszféra fontos: a magánszféra teszi lehetővé, hogy meghatározzuk, kik vagyunk és kik akarunk lenni" - mondja az egykori nemzetbiztonsági ügynök, aki a leleplezések után Oroszországban talált átmeneti menedéket.

A brit tévécsatorna a királynői beszéd, a "Királyi Karácsonyi Üzenet" ellenpólusának szánt "Alternatív Karácsonyi Üzenet" műsorában sugározza a néhány perces interjút. A bevallottan provokatívnak szánt, 1993-ban indított adásban eddig többek közt olyanok jutottak szóhoz, mint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, Marge Simpson rajzfilmfigura vagy Ali G., Sacha Baron Cohen brit komikus szatirikus képzeletbeli karaktere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bear lett Kate Winslet kisfia

A Mia és a Joel után nem maradt az átlagos neveknél a színésznő. Tovább olvasom