Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

AlvaSMS-ezők, alvaevők, alvaszerelők

Az egyszerű alvajárást már messze meghaladó dolgokat művelnek sokan alvás közben: SMS-t írnak, esznek, főznek, órát szerelnek - és reggel nagyot csodálkoznak.
Az egyre kirívóbb eseteket a BBC gyűjtötte csokorba alváskutató klinikák és a Mental Health Foundation (Mentális Egészség Alapítvány) tanulmányai alapján. A statisztikák szerint Nagy-Britannia lakosságának több mint 30 százaléka küszködik álmatlansággal vagy valamilyen más alvászavarral. A klinikák adatai alapján az új esetek száma megötszöröződött az utóbbi évtizedben, amiben persze szerepet játszhat, hogy mind több ember "ébred rá" alvásgondjára, és fordul orvoshoz.

Az új jelenségek között a technikai fejlődéssel kapcsolatosak járnak az élen. Egyre több beteg megy azzal orvoshoz, hogy álmában mobiltelefonját használja, üzeneteket pötyög és küld, ám csak másnap, amikor telefonján felfedezi éjszakai cselekedeteit, döbben rá, hogy mit művelt alvás közben.

"Nagyon gyakori, hogy valaki álmában is olyasmit csinál, amit napközben rendszeresen" - idézte a BBC Kirstie Anderson neurológust, aki megjegyezte, hogy volt már "alvaóraszerelő" betege is: a nagyapja falióráját szedte szét roppant gondosan.

Ezek a betegek mindazonáltal ritkán produkálják "mutatványaikat" ellenőrzött körülmények között, például alvásklinikákon. Mégis nagyot léphet előre a kutatás, mivel már vannak olyan felszerelések, amelyekkel otthonukban is lehet vizsgálni a pácienseket.

Szintén nem ritka jelenség az alvaevés. Ennek is nyoma marad: üres zacskók, összepiszkított konyha. Így az érintett szintén szembesül felébredése után éji "portyáival". Vannak, akik egy éjszaka többször is kirándulnak a konyhába: ők dupla vesztesek, mert alvásuk pihentető része rövidül, ráadásul még híznak is.

Az alvászavarok további fajtája a szexszomnia, azaz az alvaszeretkezés. Ezen a területen is egyre több a feljegyzett eset, viszont a kutatás még nagyon az elején tart.

Alvászavarcsokrában a BBC kitért az úgynevezett robbanó fej szindrómára. Ez egyelőre keveseket érint, és a lényege: az illető hatalmas durranásra ébred, amely azonban csak álombeli képzeletének szüleménye. Bombarobbanásként, mennydörgésként, puskalövésként írják le a hangot a jelenségtől szenvedők. Akadnak, akik hálószobájuk ablakához sietnek, hogy megnézzék, mi robbant fel az utcán. A hanghatás fájdalommentes, ám elszenvedőjénél szorongást okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cowboykalap-árverést tart a norvég vámhatóság

Cowboykalap-árverést tart a norvég vámhatóság: az 547 western fejfedő mellett egy sor szintén… Tovább olvasom