Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Amikor a gyógyszer nem használ, ott a ˝beszélgető˝ terápia

Ha az antidepresszáns szerek nem javítanak a depressziós páciensek állapotán, akkor a kiegészítésként alkalmazott kognitív viselkedésterápiának (CBT) nevezett "beszélgető" pszichoterápia még segíthet - állapították meg tanulmányukban a Bristoli Egyetem kutatói.
A The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány az első nagyméretű próba, amelyben a kognitív viselkedésterápia hatékonyságát a depresszió kezelésében párhuzamosan vizsgálták a gyógyszerezéssel. A kutatók szerint eredményük azt mutatja, hogy a két kezelési mód kombinációja hatékonyan működik azokban az esetekben, amelyekben a gyógyszerek önmagukban kudarcot vallottak.

Nicola Wiles kutatásvezető hangsúlyozta: megállapításaik aláhúzzák annak szükségességét, hogy növeljék a pszichoterápia elérhetőségét a depressziós páciensek számára.

Vizsgálati csoportjukba közel ötszáz felnőttet vontak be, akiknek az állapota legalább 6 hetes antidepresszánssal való kezelés után sem javult. A páciensek egyik fele változatlanul folytatta a gyógyszer szedését, míg a másik fele pszichoterápiában is részesült mellette. Hat hónap, illetve 12 hónap elteltével értékelték a résztvevők állapotát.

Hat hónap elteltével a beszélgetésekben is részt vett páciensek 46 százalékának javult az állapota úgy, hogy legalább felére csökkentek depresszív tüneteik, miközben a kizárólag gyógyszert szedők csoportjában ez az arány csak 22 százalék volt. A 12 hónap után elvégzett értékelés hasonló eredményt mutatott.

A klinikai depresszió világszerte az emberek ötödét érinti valamikor életük folyamán. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió a szívbetegségek mellett a legnagyobb terhet fogja jelenteni globálisan.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2012. december 07. 19:06
    „1, pontosan:(”
  • 1. klj-54 2012. december 07. 16:01
    „Nincs rá ember, és nem minden beteg alkalmas egy párterápiára:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prófétaiskola nyílt Tel-Avivban

Kétezer éves szünet után ismét megkezdődik a próféták szervezett oktatása Izraelben - adta hírül a… Tovább olvasom