Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Andrew Vajna felszámolná a kalózkodást

A következő egy évre Andrew Vajna 10-12 film elkészülését tervezi, valamint egy workshop elindítását fiatal alkotók számára.
Sikerült eljuttatni az üzenetet, most már külföldön is látják, hogy működik a magyar filmgyártás és a filmtámogatás új rendszere, és sok változás történt az elmúlt évben - mondta az MTI-nek adott berlini interjújában Andrew Vajna kormánybiztos vasárnap.

A filmipar megújításáért felelős szakember a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Cinema Total nevű rendezvénysorozatának vendégeként vett részt nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a magyar film elmúlt egy éve volt.

A fórumot követően úgy fogalmazott, fontos volt, hogy a szakma külföldi képviselői is tisztában legyenek az átalakításokkal, amelyek során sikerült rendezni a filmgyártás mintegy 10 milliárd forintos adósságának java részét és megkezdődött a pályáztatás.

A következő egy évre Andrew Vajna 10-12 film elkészülését tervezi, valamint egy workshop elindítását fiatal alkotók számára, emellett szeretné felfejleszteni a forgatókönyvírást is. Mint azt az MTI-nek elmondta, külföldi szakembereket akar meghívni Magyarországra, hogy "kedvet teremtsenek" az íráshoz.

Legfontosabb célkitűzései között szerepel, hogy felszámolja a kalózkodást. Magyarország sajnos vezető ezen a téren a világon - emlékeztetett. Mint mondta, el kell érni, hogy szigorítsák a szerzői jogokról szóló törvényt, és hatékonyabban be is tartsák. Véleménye szerint az igazságszolgáltatási rendszer nem érzi át kellően ennek a problémának a súlyosságát.

Kormánybiztosként fontos feladata, hogy külföldi produkciókat vonzzon Magyarországra, ennek részeként az elkövetkező időszakban tárgyalásokat akar folytatni az önkormányzatokkal arról, hogy miként lehetne "egyablakos" rendszerben megoldani a (forgatási) helyszínek kezelésének ügyét. Ugyanígy párbeszédet kezdene a természetvédelmi hatóságokkal a zöld területek használatáról.

A külföldi produkciók jelentős mértékben hozzájárulhatnak Magyarország GDP-jéhez és munkát adnak a magyar szakembereknek - jegyezte meg. Ezért folyamatosan tárgyal külföldi partnerekkel, de az üzleti szabályok értelmében még nem beszélhet ezekről. Emlékeztetett, a Die Hard című akciószéria ötödik részét Magyarországon forgatják áprilistól, és még 2-3 produkció érkezik majd Magyarországra. Hosszabb távon az a célja, hogy évente 10-12 külföldi film készüljön magyar helyszíneken. Ehhez meg kell tartani az adókedvezmény intézményét - emelte ki. Ezzel kapcsolatban el akarja érni, hogy az adószabályok "kicsit jobban" kedvezzenek a filmgyártásnak.

A CHB hagyományosan a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale magyar kísérőrendezvényeként szervezi a Cinema Totalt. A német főváros rangos seregszemléjén Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája versenyben van a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Vajna a film beválogatásáról azt mondta, büszke arra, hogy egymás utáni két évben is volt magyar alkotás a versenyprogramban. Tavaly Tarr Béla alkotása, A torinói ló szerepelt nagy sikerrel Berlinben. A kormánybiztos díjban reménykedik Fliegauf filmje esetében és megjegyezte, nagyon jót tesz a magyar filmnek, hogy a Csak a szél a versenyprogramban szerepel.

A Magyar Nemzeti Filmalap a világ hatvan vezető fesztiváljára küld alkotásokat, kiemeltként kezeli a berlini mellett a Sundance Filmfesztivált, valamint a cannes-i, a velencei és a torontói mustrát - mondta.

Fliegauf Benedek filmje a magyarországi romagyilkosságok hatására született, Vajna ezzel kapcsolatban rámutatott, a Filmalap nyitott minden társadalmi problémát feszegető filmre. "Tudnunk kell társadalmi gondokat kreatívan elmesélni" - fogalmazott. A Filmalap úgy ítéli meg, "a forgatókönyvön múlik minden" - fűzte hozzá Havas Ágnes, az intézmény vezérigazgatója.

A magyar film Vajna szerint most "késésben" van a nemzetközi porondhoz képest, mert az elmúlt másfél évben alig folyt munka. A helyzet azonban rendeződött, a művészek újra dolgozhatnak, cél pedig az, hogy erősebb legyen a nemzetközi jelenlét. Ezt nagyban segítik a sikeres fesztiválszereplések - mondta végezetül.

Olvasóink írták

 • 3. racionalitás? 2012. február 13. 01:43
  „Vissza lehet húzni amerikába...és ott osztani az észt....vigyen magával néhány szőkét is...másfél kétéves váltásokra gondolva...és maradjon is ott....ha valóban olyan sok pénze lenne...én spec elhúznék melegebb éghajlatra és láblogatás és egyéb pihenési módszerek kipróbálásával tengetném hátralévő majd 30 évecském...ha valóban van pénze!!!???”
 • 2. Egyolvasó 2012. február 12. 21:37
  „Még jó, hogy a külföldiek látják, ha már nekünk "magyaroknak" ez nem adatik meg, nekünk csak a pénzünk bánja az élvezet pedig a külföldieké.”
 • 1. Beroesz 2012. február 12. 20:51
  „A magyar állam adókedvezményt ad ahhoz, hogy Vajna a saját stúdiójába hozzon filmgyártást. Szóval egykulcsos adó: van egy kulcs a halandóknak és van egy Vajnának.

  "Ugyanígy párbeszédet kezdene a természetvédelmi hatóságokkal a zöld területek használatáról."
  Ezt meg már ismerjük Ócsáról. A filmesek tönkreteszik a természeti értékeket, a kárt pedig otthagyják a természetvédőknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliónál is többen nézték A Dal döntőjét

Az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti döntőjének élő adását a nézettségi adatok szerint 1 millió 15… Tovább olvasom