Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Androgün szépségért vetekednek a divatszakma legnagyobb nevei

A mindössze 20 éves Andrej Pejic a szakma egyetlen sztármodellje, aki nőként és férfiként is megállja a helyét a kifutón.
Androgün férfiszépségért vetekednek a divatvilág legnagyobb tervezői: a mindössze húszesztendős Andrej Pejic a szakma egyetlen sztármodellje, aki nőként és férfiként is megállja a helyét a kifutón.

Hirtelenszőke, nyakigláb modell szürcsölgeti a teáját egy manhattani kávézóban, szinte tudomást sem véve a körülötte lézengő megbabonázott férfiakról, akik szemlátomást cseppet sincsenek tisztában azzal, hogy pillanatnyi imádatuk tárgya valójában férfi. Andrej Pejic jelenleg a szakma legkeresettebb modelljei közé tartozik, és androgün szépségével igazi trendteremtőnek számít a folytonosan a határokat feszegető divatiparban.

2011-ben Pejic volt az arca Marc Jacobs márkájának, és olyan tervezők ruháit mutatta be, mint a francia Jean Paul Gaultier és John Galliano. Fotó: MTI/AP/Richard Drew
2011-ben Pejic volt az arca Marc Jacobs márkájának, és olyan tervezők ruháit mutatta be, mint a francia Jean Paul Gaultier és John Galliano. Fotó: MTI/AP/Richard Drew

Tökéletesen ívelt arccsontja, hibátlan bőre és dús ajkai ellenére Pejic egyáltalán nem akar nő lenni, habár a transznemű közösség örülne neki, ha magáénak tudhatná a modellt. Az Out című leszbikus és meleg magazin tavaly Pejicet választotta meg "az év stílusteremtőjének". A bánatos kék szemű fiatalember menyasszonyi fátyolban és virágokkal a hajában pózolt az újság borítóján. A mindössze húszéves modell összesen 14 címlapon szerepelt a tavalyi évben, köztük egy holland push-up melltartó reklámkampányában. 2011-ben ő volt az arca Marc Jacobs márkájának, és olyan tervezők ruháit mutatta be, mint Jean Paul Gaultier és John Galliano.

Gaultier-t még meg is ihlette a modell kétnemű (szép)sége: 2011-es divatbemutatóján Pejic "James Blonde" szerepében tündökölt a kifutón férfiak között fényes fekete öltönyében, míg a női darabok bemutatóján haute couture menyasszonyi ruhában vegyült a modellek közé. A transznemű modellekkel gyakran dolgozó Sebastien Micke francia fotográfus szerint Pejic nőies oldala teljesen természetes, nincsen benne semmi erőltetett. "Andrejben megvan mindaz, ami az összes többi szupermodellben: tudja miként kell pózolni a kamera előtt úgy, hogy az természetesnek hasson" - mondta.

Pejic Boszniában született és gyermekkora nagy részét egy szerbiai menekülttáborban töltötte, mielőtt a családja Ausztráliába költözött. Egy tehetségkutató ügynök fedezte fel, amikor kamaszként egy gyorsétteremben dolgozott. Kiskorától fogva vonzódott a hagyományosan lányosnak ítélt dolgok iránt: játékautók helyett babákkal játszott, és tinédzserként gyakran lógott együtt lányokkal.

Andrej PEJIC Boszniában született, kétnemű manökenről, amint fotózzák egy New York-i háztetőn. Fotó: MTI/AP/Richard Drew/
Andrej Pejic Boszniában született, kétnemű manökenről, amint fotózzák egy New York-i háztetőn. Fotó: MTI/AP/Richard Drew/

Elmondása szerint a barátai és a családja részéről kapott támogatásnak és elfogadásnak köszönhetően sikerült megbékélni saját magával. "Ha duzzadó izmaim és sűrű szőrzetem lenne, akkor valószínűleg nem érzeném magam kényelmesen a bőrömben" - mondta. A modell egyesült államokbeli képviseletét végző ügynökség munkatársa, Gene Hogan szerint hetente több tucat telefon fut be hozzájuk "egy újabb Pejic" ígéretével. A fiatal modell számára minden egyes szezon újabb címlapokat és lehetőségeket jelent. A személyét hosszú ideje övező médiafigyelemnek azonban megvannak a maga hátulütői is.

A szakma bennfentesei szerint fennáll a veszélye, hogy jellegzetes külseje miatt nem lesz képes megújulni, illetve a tervezők egy idő után talán attól való félelmükben nem fogják alkalmazni, hogy túlzott ismertsége elvonja a figyelmet a ruhákról. A fiatalember azonban maga is tökéletesen tisztában van a divatszakma játékszabályaival, így azt tervezi, hogy idővel jelentkezik az egyetemre és közgazdaságtant, vagy jogot fog tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kandi kamera: Bújócska a rendőr elől

A fiatal nő, térképpel a kezében útbaigazítást kér a járókelőktől, amikor hirtelen felbukkan egy… Tovább olvasom