Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Apa mindent tud, csak a hajfonást nem érti

Sok vígjátékból köszön vissza a jelenet, amikor apa egyedül marad otthon a gyerekekkel: a lakás fut, a gyerekek szaladgálnak, a konyhai robotgépből pedig kicsapódik a püré. A valóság nem ez, de tény: az apás programok valamiért mindig izgalmasak.
Bármi lehet program

A szakemberek szerint a gyerekek számára sokkal fontosabb, hogy kivel töltik az idejüket, mint az, hogy miről szól a program. Ez utóbbi szinte másodlagos: lehet egy kirándulás, séta a városban, filmnézés, vagy épp a közös házimunka. A lényeg, hogy együtt legyen a család, a gyermek pedig el tudja lesni a viselkedésmintákat.

Szép zöld, a gyerekek számára ideális játszóhelyül szolgáló kert, a végében a fa árnyékában kis asztal, székek, friss paradicsom, paprika, nyárs. Otthoni táborozásra készül a család egy része. Amíg anya továbbképzésen van, apa vigyáz a két lányra, akik szemmel láthatólag élvezik a programot.

– Gyere, apa, gyújtsd meg a tüzet, szeretnénk már sütni a szalonnát – szól oda édesapjának Baranyai Bíborka, aki a zöldségek előkészítését hagyja félbe, csak hogy lánya kérését teljesítse. A Baranyai családnak ez a hét az apás programokról szól, ám a gyerekek szemmel láthatóan élvezik a helyzetet. De milyen egy jó apás program?

Szalonnasütés, repülőhajtogatás


– Nálunk is ugyanúgy néz ki a családi munkamegosztás, mint sokan másoknál: rám hárul a feladat, hogy előteremtsem mindazt, ami a család számára szükséges, így a hétköznapokban a feleségem az, aki a gyerkőcökkel van. Amikor fordul a kocka, és én vagyok a pesztra, igyekszem minőségi időt együtt tölteni a lányaimmal: vagy itthon csinálunk valami kreatív dolgot, vagy felpattanunk a biciklire, és irány a természet. Most épp előbbi van soron – mondta Baranyai Antal.

A kétszeres apuka vállalkozóként dolgozik, az újonnan indított projektje miatt jelenleg jóval kevesebb időt tud családjával tölteni, mint amennyit szeretne, azt azonban fontosnak tartja, hogy mindennap legyen egy kis idő, amit csak a gyermekeinek szentel.

– A lányokkal minden napra találunk valami apróságot, amivel el tudjuk ütni az időt. A múltkori hőségben inkább nem keltünk útra, így legutóbb a repülőhajtogatást tanítottam meg nekik, de ha kicsit enyhébb az idő, irány a strand, vagy egy jó kis piknik valahol a természetben. Persze ők sem restek megtanítani nekem azt, amit ők tudnak, így mostanra már mestere lettem a nyaklánc és a karkötők készítésének is. Muszáj helytállni – mondja mosolyogva az édesapa.

Szalonnasütés, az igazi apás program. Bíbor (jobbra) és Rubi is imádja az ilyesmit. Fotó: Frank Yvette
Szalonnasütés, az igazi apás program. Bíbor (jobbra) és Rubi is imádja az ilyesmit. Fotó: Frank Yvette

Frizura? Az nem megy

– Gyerekként a szalonnasütéstől a természetjáráson át a sárkánykészítésig és -eregetésig mindent közösen csináltunk a szüleimmel, én pedig azt szeretném, ha ugyanezek az élmények a lányaim életéből sem hiányoznának. Szerencsére látszik rajtuk, hogy imádják a természetet, szeretnek kirándulni és megfigyelni az élővilágot, egyszóval maguktól érdeklődnek minden iránt, és nem kell semmilyen trükköt bevetni, hogy felkeltsem a figyelmüket. Számomra ezek jelentik az igazán „apukás" programokat. A legnagyobb problémám a frizurakészítéssel van, ezt általában az „Ilyen nagy lányok már egyedül is meg tudják csinálni" mondattal oldom meg, de persze ki tudna ilyen szemeknek ellenállni? Néha azért csak a kezembe akad a fésű is – mondta.

– Apa csak a hajunkhoz nem ért – helyesel Baranyai Rubi.

Van, amit jó szakemberre bízni

Bíbornak és Rubinak nagyon sok energiája van, a délutáni program előtt egész nap sporttáborban voltak, ám szemmel láthatóan ez sem merítette ki őket. A két karakán kislány hamarosan úszni is megtanul, ám az biztos, hogy azt nem az apukától.

– Jómagam úsztam és vízilabdáztam is, mindig is szerettem a sportot. Éppen ezért tudom, hogy azokat a mozdulatokat fogják egy életen át használni, ami ott berögzül nekik, én viszont nem szeretném, ha én rontanám el a tempózásukat. Ezt a részét inkább szakemberre bízom, hogy ha vízparti programot szervezünk, nyugodt legyek, hogy a lányaim valóban vízbiztosak – hangsúlyozza az apuka.

Minden jöhet, ami lovas dolog

Ha egy tipikusan apukás, a Baranyai családra jellemző programot kellene kiemelni, az egészen biztosan egy olyan esemény lenne, ahol a lovak főszerephez jutnak. A két lány nagyon szereti az állatokat, és ezzel az apuka sincs másként.

– Van a közelben egy lovarda, oda szoktunk kibiciklizni, hogy megsimogassuk az állatokat. Hamarosan jön majd a fábiánsebestyéni fogathajtó-világbajnokság, oda is elmegyünk, reméljük, szép magyar sikereket láthatunk majd. Nagyon szeretem fotózni is az ilyen eseményeket, a lányaimon pedig azt látom, őket is vonzza a kamera. Egyre többször veszem azt észre, hogy kiveszik a kezemből a gépet, és ők maguk igyekeznek megörökíteni a pillanatokat. Nagyon jó érzés – mondja Baranyai Antal.

Télen is természet

Bár úgy tűnhet, nyáron jóval több lehetőség van a szabadtéri programokra, a valóságban ez nem így van, a téli hónapokban is számos lehetőség van a közös kikapcsolódásra. Baranyaiéknál egy ilyen esemény a madarak megfigyelése és etetése, amit a két lány minden alkalommal nagy örömmel végez el. – A gyerekek olyanok, mint egy szivacs, mindent magukba szívnak, ami érdekli őket. Szerencsére Bíbort és Rubit minden érdekli, így nagyon könnyen megtanulnak szinte bármit. Én pedig végtelenül büszke apuka vagyok, amikor először mondják meg helyesen, milyen madár is szállt le az odúhoz.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már letöltheti a Windows 10 végleges verzióját

Apróbb frissítések még lesznek, de az alap már így marad a megjelenés napjáig. Tovább olvasom