Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Augusztus 6-án jelenik meg Palya Bea új albuma

Az Ezeregy szefárd éjszaka című koncertlemez anyagát idén április és június között rögzítették.

A felvételeken Palya Bea Szefárd triója hallható, azaz az énekesnő mellett Bolya Mátyás (koboz, citera) és Dés András (ütőhangszerek). A formáció szefárd dalokat és saját kompozíciókat egyaránt játszik, a szövegek a női élet csodálatos rítusairól mesélnek - közölte a Sony Music Hungary csütörtökön.

Palya Bea
Palya Bea
"Már három éve tart nálam a szerelem a szefárd zene iránt. A kis-ázsiai, zsidó eredetű zene az évszázadok során folyamatos kölcsönhatásban volt az iszlámmal, de keveredett a bolgár, a török, a görög muzsikával is, és van benne egy jó adag középkori zene. Az Ezeregy szefárd éjszaka című műsorban spanyol-portugál cantigákat is énekelek, ami ritmus- és dallamvilágában szintén rokon a szefárddal. Szeretném a magyar közönségnek a szefárd szövegkincset is bemutatni, amely eltér a magyar népzenétől, hiszen a tengerpartot, a keleti nyugalmat, a zsidó népszokásokat írja le" - mondta korábban az anyai örömök előtt álló Palya Bea az MTI-nek.

Az énekes szefárd műsorával májusban koncertezett a Művészetek Palotájában, de fellépett Nagyváradon, Vácott, Keszthelyen és Debrecenben is. Palya Bea július 27-től augusztus 5-ig a Művészetek Völgye Palya-udvarában lesz látható és hallható, augusztus 27-én pedig a Zsidó Nyári Fesztivál keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban is fellép.

Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja.

Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004), 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban jelent meg, a népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmazó Egyszálének egy évvel később, a 2010-es pedig Én leszek a játékszered címmel egykori táncdalfesztiválos slágereket értelmezett át. Tavaly Ribizliálom címmel válogatást adott ki.

Az Ezeregy szefárd éjszaka című albumon szereplő 14 számos koncertanyag CD-n és digitálisan egyaránt elérhető augusztus 6-tól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új csatornát indít a TV2 Csoport

Saját gyártású műsorokkal erősít a FEM3 és a PRO4, ősszel pedig indul a SuperTV2. Tovább olvasom