Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Avatar-effektus: depresszió, öngyilkosság

Az Avatar-effektus: öngyilkosság és depresszió a mozilátogatók között, mert nem látogathatják meg az utópisztikus idegen bolygót.
Az Avatar nézői körében felütötte fejét az Avatar-effektus: a vágyakozás, hogy csodálatos kék lények között éljenek. A filmbe megálmodott bolygó ugyanis tökéletes, és a mozilátogatók közül sokan számoltak be arról, hogy a film után szomorúságot, depressziót éreztek, mert nem mehetnek el a Pandorára. Néhányuknak az öngyilkosság is megfordult a fejükben.

James Cameron filmje egy olyan bolygót mutat be, amelyet az emberek elfoglaltak, és gyarmatosítanak. A végsőkig kiaknázott Föld ugyanis már kifogyott az ásványkincsekből, a Pandora nevű bolygón azonban bőségesen akad, és aranyáron értékesíthető egy ritka ásvány. Az emberek harcban állnak az őslakosokkal – magas, vékony, kék színű, ember formájú teremtményekkel, a na'vi néppel, akik tökéletes harmóniában élnek a természettel.

Az Avatar-rajongók az interneten számos portálon megosztják egymással élményeiket és gondolataikat. Az Avatar Forum honlapján nyitottak egy olyan topikot, amelynek az a címe: Hogyan másszunk ki a depresszióból, amelyet az okoz, hogy nem látogathatunk a Pandorára. Ide már több mint ezer komment érkezett.

James Cameron filmje egy olyan bolygót mutat be, amelyet az emberek elfoglaltak, és gyarmatosítanak.
James Cameron filmje egy olyan bolygót mutat be, amelyet
az emberek elfoglaltak, és gyarmatosítanak.

Egy másik, hasonló fórumban az egyik látogató bejegyzésében az áll: „Tegnap megnéztem az Avatart. Ma reggel, amikor felébredtem, a világ szürkének tűnt és értelmetlennek. Egyáltalán nem látok semmi okot rá, hogy ezt az egészet tovább folytassam. Egy haldokló világban élek."

Egy másik honlapon ez a bejegyzés áll: „Az jutott eszembe, ha öngyilkos leszek, talán esélyt adok magamnak arra, hogy egy olyan bolygón szülessek újra, mint a Pandora."

A Naviblue nevű internetes portálon az egyik rajongó, aki Jorba néven írt kommenteket, tagokat toboroz, hogy létrehozzák a na'vi törzset.

Az Avatar nézői körében felütötte fejét az Avatar-effektus.
Az Avatar nézői körében felütötte fejét az Avatar-effektus.

A film hatalmas kasszasiker, világszerte eddig több mint 1 milliárd dollárt hozott készítőinek. Fantáziavilágát, amelyben a bennszülött törzs együtt él a természettel, káprázatos speciális effektekkel alkották meg. Ezzel Cameron filmtörténetet írt, és szakértők szerint 2010 az éve annak az áttörésnek, amelynek következményeként számos, az Avatarhoz hasonló 3D-s film készülhet.

A film lenyűgöző képi világa egyes rajongókat teljesen rabul ejtett.

Dr. Stephan Quentzel pszichológus, a Louis Armstrong Centre for Music and Medicine igazgatója azt nyilatkozta a CNN-nek: „A virtuális élet nem egyenlő a valódi élettel, és nem is lesz soha egyenlő azzal. Ma már a technológia segítségével képesek vagyunk virtuális világokat létrehozni, de a valóság soha nem lesz olyan, mint az, amit a mozivásznon látunk."

Ezért van az, hogy a valódi világ tökéletlennek látszik.

Az Avatar-rajongók az interneten számos portálon megosztják egymással élményeiket és gondolataikat.
Az Avatar egyfajta metaforája az európai gyarmatosítóknak, akik az amerikai
kontinensen kiirtották az indián őslakosokat.

Világpremierje óta az Avatart sokan sokféleképpen értelmezték az interneten, újságokban, blogokban. Míg egyesek szerint a film újabb történet arról, hogy a fehér ember hogyan igázott és igáz le népeket, mások a fehér Messiás eljövetelét látták meg benne.

James Cameron, a film írója és rendezője azt nyilatkozta: a film tiszteletadás a másság, a különbözőség előtt. A főbb na'vi szereplőket színes bőrű színészek alakítják, például a hercegnőt a dominikai Zoe Saldana játssza. Emellett az Avatar egyfajta metaforája az európai gyarmatosítóknak, akik az amerikai kontinensen kiirtották az indián őslakosokat.

Kommentelők írták

„Teljesen meg tudom érteni azokat, akik a film megnézése után depresszióssá válnak, és arra gondolnak, mennyire szeretnének elmenni Pandorára. Szerintem ezzel nagyon sokan így vagyunk." „Az, hogy veletek beszélgethetek itt az interneten, sokkal közelebb visz a filmhez és hozzátok is, mert meg tudom osztani veletek az érzéseimet. Köszönet a filmért, és azért, hogy megadta a testvériség érzését, amit az igazi világunkban is képviselhetünk." „Az emberek mindig arra vágynak, ami nincs." „Akik a Pandorára vágynak, azok vesztesek és csak pózolnak – ha engem kérdeztek."

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. Celtis 2010. január 25. 13:39
  „52. hozzászólás flexsnake: Nyugodtan nézz utána etológia könyvekben: a madarak nagyon sokszor csak úgy, a saját szórakoztatásukra énekelnek, nem feltétlenül kommunikációs szándékkal. Dallammal, ütemmel, meg minden!”
 • 55. Kudara 2010. január 25. 13:30
  „Jah, bocsi...máshogy értelmeztem a hozzászólásod! Bocsi ^^"”
 • 54. Kudara 2010. január 25. 12:58
  „53!
  A trilógia az 3 részt jelent.”
 • 53. Framboise 2010. január 25. 09:45
  „Trilógia? csak nem 3 rész lesz belőle??”
 • 52. flexsnake 2010. január 24. 12:50
  „51. akkor ugye nem gond hogy a madár valójában soha nem énekel. Ők így kommunikálnak. Semmi zene nincs benne, semmivel sem ritmusosabb mint egy kasztrált magas hangja :) Pandórán meg van zene, a trilógiából ez majd kiderül, de a zene más fogalom számukra.”
 • 51. Celtis 2010. január 21. 11:44
  „48. hozzászólás Franziee:
  Én arra gondolok, hogy a zenét elég nagy mértékben a természet hangjainak a hiánya váltja ki belőlünk, mert az ember kiegyensúlyozott lelkivilágához biológiailag hozzátartozik a madárfütty, a szél zúgása és a lehulló ágak zöreje, a mai emberek pedig ebből hiányt szenvednek, de a navik nem. Persze van az embernek saját zenéje is, ami nagyjából ugyanazt a szerepet tölti be, mint a madárdal a madarak számára, és szerintem ilyen biztosan lenne a naviknál is, már ha nem csak színes pixelek formájában léteznének.”
 • 50. Celtis 2010. január 21. 11:33
  „47. hozzászólás THE:
  Nem, a Navik sem bánnak el könnyen az alienekkel:
  http://www.youtube.com/watch?v=GivA4OYPhpQ&feature=fvw”
 • 49. Berni88 2010. január 20. 19:11
  „Ha ilyen effektusra lehet számítani ez után a film után akkor sok emberrnek fogom ajánlani hátha ők is erre a döntésre jutnak...”
 • 48. Franziee 2010. január 20. 10:56
  „A Pandorán minden szép és mindenki jó.

  Egy valami viszont nincs: ZENE

  A zene pedig a legkultikusabb fogalom, az élet -egyik- legszebb megnyilvánulása, ha ugyan létezhet élet zene nélkül. Ezen a fikázott bolygón viszont van zene, tehát maradok.”
 • 47. THE 2010. január 20. 01:31
  „Szerintetek egy Avatar könnyen elbánna egy Aliennel? Olyan nagyok, meg karbonszálas csontszerkezet...”
 • 46. flexsnake 2010. január 19. 23:28
  „Az ember színe KÉK! :D”
 • 45. nobody 2010. január 19. 20:40
  „36-nak.egy-ket het mulva te is megnezheted,250ft-ert kapsz mar kaloz dvd-t....”
 • 44. johnshoe 2010. január 19. 16:14
  „Az ilyen emberek meg is érdemlik. Nem igazán életre valóak. Természetes szelekció.”
 • 43. xene@freemail.hu 2010. január 19. 15:54
  „Megvan a film első halálos áldozata!!! Rosszabb, mint a H1N1!!!
  NE NÉZZÉTEK meg a filmet, életveszélyes + Cameron bácsi gazdagodik meg rajtatok...

  Halálra izgulta magát egy férfi az Avataron

  Szélütést kapott és kórházba került az Avatar című film miatt egy 42 éves Kuo nevű tajvani férfi, aki nem sokkal később meg is halt - számolt be kedden a beteget kezelő egyik orvos.

  A magas vérnyomással küszködő beteg a film egyik január eleji vetítése során rosszullétre panaszkodott, ezért kórházba szállították. Mire beértek vele az intézménybe, már eszméletlen volt. A férfi agyában vérömlenyt fedeztek fel, orvosa szerint a tüneteket a film által jelentett fokozott izgalmak válthatták ki. Kuo 11 nappal később meghalt.

  Filmes blogok szerint James Cameron kasszasikerének megtekintése után többen panaszkodtak hányingerre, fejfájásra, szédülésre és zavart látásra.

  A brit Telegraph eközben arról ad hírt, hogy Kínában betiltják a január elején bemutatott Avatar-t, vagy legalábbis korlátozzák a film vetítését. A kínai cenzorok szerint az Avatar zavargásokhoz vezethet, mert a filmbeli Na´vik otthonának megtámadása a Kínában gyakori erőszakos kilakoltatásokra emlékeztetheti az embereket. Emellett a hatóságoknak az sem tetszik, hogy a Kínában is hallatlanul népszerű Avatar a kínai filmek elől szippantja el a nézőket. Bár a filmet nem tiltották be, de elrendelték, hogy a hagyományos, 2D-s vetítéseket be kell szüntetni, és a film csak 3D-ben vetíthető. Mivel Kínában még igen alacsony a 3D-s vetítőhelyek száma, ez majdnem egyet jelent a film betiltásával.

  Forrás: http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20100119-halalra-izgulta-magat-egy-ferfi-az-avatar-on-tajvan.html”
 • 42. Kudara 2010. január 19. 14:16
  „Ilyen alapon Disney filmet se nézzenek ezek az emberek, nehogy otthon várják a szőke herceget fehér lovon, vagy békákat csókolgassanak...”
 • 41. erika87 2010. január 19. 12:50
  „Na, eddig vámpírőrület volt, most ez. Hihetetlen. Kíváncsi vagyok mivel lehetne ezt még tetőzni. 8( Esetleg kék színű 3 méteres vámpírokkal...”
 • 40. atti414 2010. január 19. 11:08
  „Ezek hülyék.”
 • 39. Celtis 2010. január 19. 10:08
  „A durva az, hogy a Pandora tényleg -- a Föld! A legnagyobb részén tényleg paradicsomi állapotok uralkodtak, mielőtt az emberiség le nem tarolta az egészet. A depressziós filmnézők számára tehát a legfőbb tanulság az lehetne, hogy ők nem a navikat, hanem pontosan a romboló embereket testesítik meg, pár száz évvel az Avatar 2 eseményei után, amikor is megerősített hadsereggel visszatértek és porig rombolták az egész bolygót.”
 • 38. zehn 2010. január 19. 10:01
  „Mit lehet erre mondani.Ne menjen az moziba,akinek még óvódába kellene járnia.Vagy minden előadás előtt be kellene mondatni,hogy ez csak egy film.”
 • 37. WU 2010. január 19. 09:43
  „Birkák.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 tipikus pasi, aki sosem lesz a férjed

Végletekig különböző férfitípusokat gyűjtöttünk. Közös tulajdonságuk, hogy bár fontos szerepet… Tovább olvasom