Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Az akupunktúra enyhíti az emlőrákhoz kapcsolódó kimerültséget

Emlőrákos nők körében vizsgálva az akupunktúra hatását brit kutatók megállapították, hogy a módszer enyhítette a páciensek kimerültségét, csökkentette szorongásukat, javított depressziójukon, így általánosságban javította életminőségüket.
A rákbetegség és a kezeléseként adott kemoterápia krónikus fájdalmat, pszichés stresszt és vérszegénységet okozhat, amelyek mindegyike hozzájárul a krónikus kimerültség kialakulásához. A Manchesteri Egyetem kutatói tanulmányukban arra kerestek választ, hogy akupunktúrával javítható-e az érintettek állapota.

A Journal of Clinical Oncology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban 227 rákbeteg nőt hat héten át kezeltek akupunktúrával. Alexander Molassiotis kutatásvezető és munkatársai a kontrollcsoportba 75 olyan mellrákos nőt vontak be, aki nem kapott akupunktúrás kezelést.

A résztvevők valamennyien átestek emlődaganatukra adott kemoterápián a tanulmányt megelőző öt évben, és legalább egy éve tartó krónikus fáradtságról számoltak be. A fáradtság, kimerültség mértékét egy 0 és 20 közötti skálán állapították meg az akupunktúrás kezelés előtt és azt követően. Az eltelt idő alatt a kezelést kapott nők "kimerültségi" pontszáma átlagosan néggyel csökkent, miközben a kontrollcsoport tagjainál csupán egy pontos volt az enyhülés.

"Az akupunktúra hatékony beavatkozás a kemoterápiával összefüggő kimerültség tüneteinek kezelésére, és javítja a páciens életminőségét" - összegezték dolgozatukban a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölszállott a páva 2012 - szombaton indul az élő tehetségkutató

Utolsó állomásához érkezik szombaton a közmédia Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozata a Dunán. Tovább olvasom