Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Az anglikán egyház is az azonos neműek házassága ellen

Ellenzi az anglikán egyház az azonos neműek házasságát.

Éles hangú nyilatkozatban vetette el az azonos neműek házasságának lehetővé tételét célzó brit kormányzati terveket kedden az anglikán egyház.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő felekezet - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció által indított országos konzultáció keretében fejtette ki véleményét.

A kedden közzétett 13 oldalas állásfoglalás szerint az anglikán egyház "nem tudja támogatni" azt a javaslatot, amelynek alapján a pároknak "nemüktől függetlenül" lehetőségük lenne a polgári házasságkötésre, mivel ez a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

A házasság sokféle előnyt kínál a társadalom számára, nem csupán a kölcsönösség és a hűség előmozdítójaként, de a "biológiai egymáshoz illőséget" elismerő intézményként is, amely magában foglalja sokak számára az utódok nemzésének lehetőségét is - fogalmaz az anglikán egyház keddi állásfoglalása.

Arra a kormányzati érvelésre utalva, hogy a törvénymódosítás nem kényszerítené az egyházakat azonos neműek összeadására templomi szertartás keretében, az anglikán egyház keddi nyilatkozata "tévesnek" minősíti a kormányzati konzultációs kérdőív azon elemét, amely szerint van külön "polgári" és "vallási" házasságkötés. Az anglikán állásfoglalás szerint ugyanis ez nem más, mint "az esküvői ceremónia összetévesztése a házasság intézményével".

Mindezek alapján az anglikán egyház "koncepciójában és jogilag is elhibázottnak" minősítette az azonos neműek házasságáról kezdett konzultációs eljárást.

A keddi állásfoglalás mindazonáltal tükrözi azt a mély megosztottságot is, amely az anglikán felekezet vezető testületein belül tapasztalható az azonos neműek házasságának kérdésében.

Alig néhány hete ugyanis az anglikán egyház számos magas rangú vallási méltósága - köztük püspökök és az anglikán világunió irányító testülete, az általános szinódus több tagja - közös nyilatkozatban állt ki az azonos neműek polgári házasságának lehetővé tétele mellett.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban április végén megjelent nyílt levél szerint a házasság "erőteljes intézmény", amely sokat változott az elmúlt évszázadok során, és a keresztény egyházaknak örömmel kellene fogadniuk, hogy vannak olyan párkapcsolatban élő azonos nemű emberek, akik azonosulnak a házasság eszméjével.

"Úgy gondoljuk, hogy az anglikán egyháznak semmi félnivalója nincs az azonos nemű párok polgári házasságkötésének lehetővé tételétől" - állt a levélben.

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás - amelyről ezekben a hetekben társadalmi konzultáció zajlik - jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térhatású rádióadáson dolgozik a BBC

A rádióadások háromdimenziós sugárzásának kifejlesztésén tevékenykednek a BBC mérnökei. Tovább olvasom