Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az anyatej mérsékli a gyermekkori elhízás kockázatát

Az anyatej mérsékli a gyermekkori túlsúly és az elhízás kockázatát - derült ki egy átfogó, mintegy 30 ezer résztvevő adatait elemző japán kutatásból.
Azok a csecsemők, akiket anyatejjel tápláltak, kisebb eséllyel lesznek túlsúlyos vagy elhízott gyerekek, mint tápszeren nevelt kortársaik - mutatta ki japán kutatóknak az amerikai JAMA Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmánya.

Az eddig végzett európai és amerikai kutatások eredményei ellentmondásosak voltak abban a kérdésben, hogy milyen hatása van a szoptatásnak az elhízás megelőzésében. Jamakava Micsijo, az Okajamai Egyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője elmondta, elemzésük nagyobb esetszámot vizsgált, mint a korábbi tanulmányok. Úgy véli, az anyatej elhízást megelőző hatását valló nézet ezután valószínűleg könnyebben nyerhet teret.

A kutatók hozzávetőleg 30 ezer, nem koraszülött japán gyerek 2001 és 2009 között felvett adatait elemezték. Összehasonlították a 6-7 hónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált és az ugyanennyi ideig csak tápszeren felnőtt gyerekek testtömegindexét.

Az életük első 6-7 hónapjában csak anyatejet fogyasztó gyerekek mintegy 15 százalékkal kisebb eséllyel lettek túlsúlyosak, illetve 45 százalékkal kisebb kockázattal lettek elhízottak hétéves korukra, mint azok, akik ugyanebben az életkorban kizárólag tápszert kaptak - mutatta ki a tanulmány. Hasonló eredményeket kaptak, amikor a két csoport nyolcéves kori adatait vetették össze.

A kutatócsoport a japán egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium újszülöttekkel kapcsolatos vizsgálatainak adatait elemezte. A minisztérium 2001 óta végzi meghatározott időszakonként azt a kutatást, amelyben körülbelül 50 ezer újszülött családi helyzetét és életkörülményeit mérik fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embereket csíptek halálra a darazsak

Szokatlanul sok és heves darázstámadás éri az embereket mostanában Kínában. Tovább olvasom