Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Az anyukák önmaguk főnökei akarnak lenni

Nyolcból egy anya Nagy-Britanniában nem szeretne visszatérni a munkába, mert nem megoldott, hogy részmunkaidőben dolgozzanak, ami mellett el tudnák látni a gyerekeiket is.
Inkább azt szeretnék, hogy saját üzletük, vállalkozásuk legyen, ahol nem más mondja meg nekik, mennyit és milyen munkaóra elosztásban kell dolgozniuk.

A most elkészült brit tanulmány figyelmeztet arra, hogy egyre több nő tiltakozik a nyolctól ötig tartó munkaidő ellen, mert nem tudják tisztességesen ellátni otthoni teendőjüket a napi nyolc órás munka mellett.

A megkérdezettek kétharmada úgy ítélte meg, hogy a főállás csapást mért a családi életre, viszont tisztában vannak azzal is, gyermek mellett szinte lehetetlen saját vállalkozásba kezdeniük - a legtöbben mégis ebben látják a megoldást, mert így saját maguk oszthatnák be munkaidejüket.

A netmums.com munkatársai 2200 dolgozó anyát kérdeztek meg erről, a megkérdezettek ötödének 12 hónaposnál fiatalabb gyermeke van. A leginkább azok a kisgyermekes anyukák vannak rossz véleménnyel a brit munkaadók anyákhoz való hozzáállásáról, akiknek kisgyermeke van, de kényszerűségből - az apa nem tudja eltartani őket - vissza kellett mennie dolgozni.

Sok pár ugyanis nem tudja megfizetni a lakásvásárlásra felvett hitel folyamatosan növekvő kamatait, ha csak egyikük dolgozik. A netmums.com társalapítója, Siobhan Freegard arra hívta fel a figyelmet: nagyon sok anya kénytelen munkát vállalni, de ők olyan munkát szeretnének, amely sikerélményt és anyagi biztonságot nyújt amellett, hogy önmaguk oszthatják be munkaidejüket.

Ahogyan már országokban, úgy Nagy-Britanniában is ugrásszerűen megnőtt a dolgozó anyák száma az elmúlt 30 évben. 1981-ben tízből még csak négy nő ment vissza a szülés után egy évvel dolgozni, ma négyből három. Ráadásul sokak számára a bölcsőde intézménye is szükséges rossz: nagyon sok anyának lelkiismeret-furdalása van attól, hogy egy éves gyermekét másokra kell bíznia, míg ő dolgozik.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2011. március 29. 15:13
    „sok "nyugati" országban 3-6 hónapig maradhatnak otthon..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőknél is támad a szívinfarktus

A szívinfarktus a közhiedelemmel ellentétben nem csak a férfiakat veszélyezteti. Ráadásul a nőknél… Tovább olvasom