Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Az ausztrálok a legvagyonosabbak a világon

A társadalmon belüli egyenletesebb vagyoneloszlásnak köszönhetően az ausztrálok a leggazdagabbak a világon.
Az ausztrálok "középmezőnyében" 219 505 amerikai dollár (48 millió forint) a fejenkénti vagyon a mediánjuk alapján - adta hírül a Credit Suisse svájci bank friss globális vagyonjelentésében.

A medián definíciója értelmében a felnőtt ausztráliaiak legfeljebb 50 százalékának van ennél az összegnél csekélyebb vagy nagyobb vagyona. A jelentés hangsúlyozza, hogy Ausztráliában a vagyon egyenletesebben oszlik meg a lakosság körében, mint más fejlett országban, ezért magasabb a medián, a helyzeti középérték.

Csak a felnőtteket tekintve, Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár - 88 millió forint - az egy főre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban magasabb, de ott alacsonyabb a mediánérték, mert egyenlőtlenebb a vagyon eloszlása.

Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának 50 százalékát tudhatja a magáénak, míg például az Egyesült Államokban a felső 10 százalék 74 százalékot birtokol. A globális hányad egyébként még szélsőségesebb: az emberiség leggazdagabb 10 százalékáé a birtokolható vagyon 86 százaléka. A legtehetősebb 1 százalékban 1,76 millió ausztrál van, hányaduk - az 1 százalékon belül - 3,8 százalékos, jóllehet a világ felnőtt lakosságából csupán 0,4 százalék ausztráliai, azaz a felső 1 százalékban ennél 8 és félszer magasabb az arányuk.

Ausztrália egyébként gazdag gazdagokban: 1,12 millió lakosa számít milliomosnak (amerikai dollárral számolva, azaz legkevesebb 220 millió forintot ér a vagyona).

A svájci bank jelentése szerint az ausztrál háztartások vagyonának átlagosan 59 százaléka ingatlanban van, ez a hányad a világ országai közül csak Norvégiában magasabb.

Olvasóink írták

  • 2. queenmargareth1 2013. október 10. 18:32
    „Ausztrália nem olyan könnyen befogadó ország...”
  • 1. lukrecia 2013. október 10. 14:52
    „Fiam ; konyorgom , ne akarj kivandorolni Ausztraliaba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäust tévedésből halottá nyilvánították

Lothar Matthäus kifakadt egy müncheni bíróság eljárása miatt, mert a neki címzett levélre a "halott"… Tovább olvasom