Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Az egészséges középkorúak se ússzák meg a szívbetegségeket

Az egészséges középkorúak harmadánál is jelentkezik később szív- és érrendszeri betegségeket.
Még a jó kondícióban lévő, egészséges középkorú emberek közül is minden harmadiknál jelentkezik élete későbbi szakaszában szív- és érrendszeri probléma - állapították meg 50 ezer ember adatainak elemzése alapján amerikai kutatók.

Az áttekintő tanulmányban öt korábbi követéses vizsgálat eredményeit összesítették és elemezték, amelyekben 45 év fölötti emberek egészségét követték nyomon akár ötven éven át nyolcvanas-kilencvenes éveikig.

Egyértelmű lett az eredmény abból a szempontból, hogy továbbra is a legegészségesebb - nem dohányzó, nem cukorbeteg, nem magas vérnyomásos és nem magas koleszterinszintű - középkorúaknak vannak a legjobb esélyeik. Ugyanakkor hiába tartozik valaki 55 évesen ebbe a kategóriába, mintegy harmaduk így is számíthat arra, hogy a későbbiekben valamilyen szív- és érrendszeri probléma alakul ki nála.

Az elemzés megállapításai szerint a legegészségesebb 45 évesek átlagosan 14 évvel tovább élték mindennapjaikat ilyen jellegű betegségek nélkül azokhoz képest, akiknél legalább két kockázati tényező jelen volt az említettek közül (dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy magas koleszterinszint). A legegészségesebb 55 évesek pedig átlagosan mintegy 7 évvel éltek tovább, mint több egészségügyi kockázati tényezővel élő kortársaik.

A John Wilkins, a chicagói Északnyugati Egyetem orvosi karának kutatója által vezetett tanulmány eredményeit a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban, valamint az Amerikai Szív Társaság Los Angeles-i éves tudományos ülésén ismertették.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem örül a gyártó, hogy egy filmben az ő sörét issza egy alkoholista pilóta

Levélben kérte a Paramount filmstúdiót a Budweiser sör gyártója, hogy a múlt héten debütált… Tovább olvasom