Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az emberek nagyobb mértékben változnak, mint gondolják

Az emberek nagyobb mértékben változnak, mint ők maguk hiszik - derül ki azokból a tanulmányokból, amelyeket tudósok személyiségjegyekről, emberi értékekről és preferenciákról készítettek.
Összesen 19 ezer embert kérdeztek meg. Az átlagot tekintve a résztvevők jóval kevesebb és jelentéktelenebb változásra számítanak a következő tíz évben, mint amilyen mértékű átalakuláson keresztülmentek saját elmondásuk alapján a megelőző évtizedben. A Harvard Egyetem tudósai a jelenséget "a történetnek vége" illúziónak nevezték el, amelynek lényege, hogy sokan úgy gondolják: személyiségfejlődésük során már célba értek, a formálódási folyamat elérte a tetőpontját.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmény minden korcsoportra érvényes 18 és 68 év között. Ezzel együtt az emelkedő korral párhuzamosan csökken mind a már bekövetkezett, mind a még csak megjósolt változások valószínűsége, különösen ami a vonzódásokat és értékeket illeti.

A szakértők az érzés kialakulását részben azzal magyarázzák, hogy a legtöbb ember rokonszenvesnek tartja az "aktuális állás szerinti", éppen kiformálódott személyiségét, nagyszerűnek ítéli értékeit, és meg van győződve arról, hogy az előnyben részesítések terén is okosan cselekszik.

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2013. január 10. 12:54
  „Amikor saját határainkat feszegetjük, akkor fejlődünk, vertikálisan. Ha minden az ölünkbe pottyan, vagy ha ugyan ez nemigaz, de megalkuvók vagyunk akkor legtöbb esetben inkább csak horizontálisan fejlődünk.
  A családi állapotot illetően: sok anyagias nő (legtöbb esetben korán férjhez ment, érdekházasság, félelem és hasonlók miatt), legfeljebb csak ebben fejllődik, az anyagban, néha mondják elérkezik egy életkorszak amikor spirituláisan is, de ez legtöbb esetben nem igaz, mert csak áltatják magukat kiragadott részekkel, nem teljes egészében megélve az életet nem is tudhatják azt leképezni a sajátjukra sem.

  Még ma negyvenévesen is fejlődtem sokat, harmincas éveimben úgyszintén, mint ahogyan minden azt megelőző korban. Talán így lesz ezután is. Őrült fejlődési ütem minden korban - valóban.

  Bár jópár éve egy ilyen beszélgetésen egy kicsivel idősebb hölgy azt mondta kisé cinikus hangon, hogy egy idő után visszafejlődés van.

  Találkoztam tizen éve ötvenesekkel akik nagyon keresték önmagukat, talán soha úgy mint azelőtt - mert az anyag lekötötte őket. Talán félrevezető utakon is jártak, de jártak, és akkor omlottak le az életkori falak, mert az ilyen embereket nagyon fiatalosnak és érdekesnek, belevalónak láttam.”
 • 1. kormoska 2013. január 05. 12:12
  „Az ember jellem nagyon összetett.Egész élete-jellemfejlődése során nagyrészt mintákat követ és változik!
  Azt a mintát és értékeket amit a szüleitől látott,vagy éppen azt amit a társadalom aktuálisan"ráerőltet".Akarva-akaratlanul.
  A személyiség fejlődésében persze szerepe van az életkornak,az anyagi-társadalmi helyzetnek az aktuális családi állapotnak és az műveltségnek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megragadta orvosa kezét a születendő baba

Egy arizónai apuka különleges fotót készített kislánya születésekor: a születendő csecsemő a… Tovább olvasom