Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az ijesztő képek nem rettentik el a fiatal dohányosokat

A cigarettásdobozokon elhelyezett elrettentő képek, amelyek a dohányzás veszélyeit ábrázolják, alig hatnak a tizenéves dohányzókra - mutatta ki egy brit tanulmány.
A Stirlingi Egyetem vizsgálatába 2800 gyermeket vontak be. Eredményeik szerint a képeknek szinte semmilyen hatásuk sincs a 11-16 éves dohányosokra. Ám a nemdohányzókat és a cigarettát csak próbálgatókat valóban befolyásolták a képek - idézi a BBC News a Tobacco Control című lapban megjelent tanulmányt.

A vizsgálatot az elijesztő képek bevezetése előtt és után is elvégezték. A fotók bevezetése előtt csak szöveges figyelmeztetések voltak a cigarettásdobozokon.

A megkérdezett gyerekek közül minden tizedik dohányzott, a többiek vagy sosem gyújtottak rá, vagy csak próbálgatták a cigarettázást. A nemdohányzók és a próbálgatók között a képek bevezetése után emelkedett azok száma, akik úgy gondolták, a figyelmeztetések elveszik a kedvüket a rágyújtástól. A cigarettázók esetében ez az arány szinte változatlan maradt: 13-ról 14 százalékra nőtt.

A kutatás vezetője, Crawford Moodie azt mondta, csalódást jelent, hogy a képek nem hatnak a dohányzókra, a nemdohányzókra és próbálgatókra gyakorolt hatásuk azonban "valóban pozitív fejlemény".

A kutató azonban figyelmeztetett arra, hogy ha az elrettentésre szánt feliratok és képek nem változnak - ahogy Nagy-Britanniában bevezetésük óta nem változtak - az emberek megszokhatják őket, és érzéketlenné válhatnak irántuk.

Olvasóink írták

 • 2. JoGabor 2013. szeptember 07. 12:13
  „Nem kell ahhoz pedagógus-diploma, minden normális ember tudja, hogy a tizenéves - önmagát keresve, saját szuverén személyiségét alakítva - két dolgot egészen biztosan kipróbál: ami veszélyes, és ami tilos. (Ha nem, ajánlott a gyereket orvoshoz vinni, mert valami baj van vele.) Ehhez képest kell értékeljük, hogyan reklámozzák a kormánykretének a cigit a képekkel és feliratokkal: mind azt sugallja, hogy a cigi veszélyes, ezért jogosan tiltott.
  Naná, hogy a kamaszok kipróbálják! (A dohánymaffia vezérei elégedetten dörzsölik össze a tenyerüket.)

  A képekkel/feliratokkal ötletelő kormánykretének tehát vagy klinikai értelemben vett idióták, vagy a maffia emberei.”
 • 1. _csutak_ 2013. szeptember 07. 10:49
  „88-91 évesen nem a dohányzásba hanem az orvosi tudás hiányába haltak bele a szüleim!
  Tehát nekem süketelhetnek a dohányzás ártalmairól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas az érdeklődés a drónlövészet iránt egy amerikai kisvárosban

A coloradói Deer Trail egy lakója kezdeményezte, hogy helyi rendeletben engedélyezzék a település felett elrepülő kémlelő robotrepülőgépek kilövését. Tovább olvasom