Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az interneten olvasható Nimitz tengernagy parancsnoki naplója

A négyezer oldalas többkötetes gyűjteményében a tengernagy minden nap számot adott a harcszíntéri helyzetről a Csendes-óceán térségben.
Hozzáférhetővé tette az interneten a második világháború harci cselekményeinek egyik fontos dokumentumát, Chester W. Nimitz tengernagynak, a csendes-óceáni flotta akkori parancsnokának parancsnoki naplóját az amerikai haditengerészeti akadémia.

A négyezer oldalas többkötetes gyűjteményében a tengernagy minden nap számot adott a harcszíntéri helyzetről a Csendes-óceán térségben azon információk alapján, amelyeket a Nimitz személyzetének tervezésért felelős stábja gyűjtött össze. Ez az egyedüli ismert ilyen típusú dokumentum, amely fennmaradt a második világháborúból - hangsúlyozta John Hattendorf, az amerikai Haditengerészeti Főiskola haditengerészet-történelem professzora a hétfői bemutatón.

A Nimitz "szürkekönyvét", ahogy kötésének színéről elnevezték a www.usnwc.edu/graybook honlapon tették közzé. Olyan felfokott érdeklődés kísérte, hogy a honlap sokak számára elérhetetlennek bizonyult - mondta az akadémia szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek.

A napló első bejegyzése 1941. december 7-én, Pearl Harbor megtámadásának napján kelt. "A háború megkezdődött a japán légierő Oahu ellen intézett támadásával" - írta Nimitz, aki felsorolta a amerikai haditengerészeti erők elhelyezkedését a Csendes-óceánon, az általuk elszenvedett károkat azon a napon, továbbá az ellenség ismert pozícióit.

A Nimitz személyzete mindennap hasonló összegzést készített a tengernagy számára a háború során. A második világháború többi parancsnokával ellentétben Nimitz meg is őrizte a naplóbejegyzéseket, amelyeket a személyes holmijai között találtak meg - mondta Hattendrof.

A feljegyzések tartalmazzák az összegzések alapjául szolgáló dokumentumokat, köztük a Washingtonból és máshonnan Nimitznek küldött parancsokat, más parancsnokok felderítési információit, továbbá azt, pontosan mit is tett az amerikai flotta azon a napon.

A bejegyzések egészen 1945. augusztus 31-ig, a második világháború csendes-óceáni befejeződéséig tartottak.

A naplót 1972-ben mentették fel a titkosítás alól, és jelenleg a washingtoni haditengerészet-történelem és -örökség parancsnokságnál őrzik, de eddig csak az odalátogatók számára volt hozzáférhető.

Digitalizálásával, kutathatóságával, online közzétételével a világ miden részéről tanulmányozhatják a kutatók - tette hozzá Hattendorf.

Az 1966-ban 80 évesen elhunyt Chester W. Nimitz az amerikai haditengerészet West Point-i akadémiáján végzett, és rendszeresen tartott ott előadásokat leszerelése után. Az első világháborúban az Atlanti-óceáni flottában szolgált, majd 1920 után lett tengeralattjáró-parancsnok Pearl Harborban. 1941. decemberében nevezték ki admirálissá és ő lett Husband E. Kimmel tengernagy utóda a Csendes-óceáni flotta élén. Ott volt a csendes-óceáni hadszíntér minden fontosabb ütközeténél. 1944. december 9-én nevezték ki az egész Csendes-óceáni flotta parancsnokának. Jelen volt 1945. szeptember 2-án a USS Missouri csatahajó fedélzetén a fegyverszünet aláírásánál. 1947-ben vonult nyugdíjba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emma Thompson a vécében tartja az Oscar-díját

Cate Blanchett egy melbourne-i filmmúzeumba, az ACMI-ba vitte el, de a többség a nappaliba vagy a… Tovább olvasom