Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Az olaszok háromnegyede mindennap otthon ebédel

Az olaszok hatvannyolc százaléka az ebédet tartja a legfőbb étkezésnek, és 74,3 százalék mindennap otthon ebédel - derül ki az Istat olasz statisztikai hivatal adataiból.
Nem véletlen, hogy ebédidőben mindenhol megüresednek az utcák, az üzletek nagy része is bezár, és az ebédszünetet a késő estig tartó nyitva tartással pótolja.

Az otthon fogyasztott ebéd tükrözi az olasz társadalom és gazdasági élet állapotát. Az olasz nők 47 százaléka nem dolgozik, Dél-Itáliában még rosszabb a helyzet: a nők jelentős többsége nem tud elhelyezkedni, és a háztartás vezetése a fő tevékenysége. A dél-olaszok 86 százaléka ebédel otthon.

A dolgozók haza járnak ebédelni, főleg ha családtagokról van szó. A 22 millió aktív olasznak a 42 százaléka tizenöt főnél kevesebb személyt foglalkoztató cégnél, vagyis többnyire családi vállalkozásban dolgozik. Ezek úgy osztják be munkaidejüket, hogy az ebédre ne kelljen külön költeni. A munkanélküli, keveset kereső, rossz szerződési feltételekkel dolgozó fiatalok jelentős része is haza jár enni a mamájához, hogy ne kelljen ételre költenie.
A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint tíz olaszból hét a munkahelyén is inkább az otthonról hozott ételt fogyasztja minthogy menzára menjen, vagy az utcán kapjon be valamit.

A tengerparton nyaraló olaszok többsége is otthonról hűtőtáskában viszi az ételt a strandra ahelyett, hogy beüljön egy étterembe - nemcsak takarékosságból, hanem megszokásból is, mivel az otthon készített étel finomabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatal brit férfiak kevésbé kalandvágyók, mint apáik voltak

A mai brit fiatal férfiak kevésbé kalandvágyók, mint apáik voltak, már csak azért is, mert gyengébb… Tovább olvasom