Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Bendegúzból családapa lett

Harminc éve, 1980-ban mutatta be a Magyar Televízió az Indul a bakterházat, amely talán a legnépszerűbb magyar filmvígjátékká vált.
A siker egyik kulcsa a lókupechez szerződtetett, majd onnan a bakterhoz keveredő Regős Bendegúzt alakító Olvasztó Imre volt. Az akkori kamasz fiú mára 44 éves családapa lett: a forgatásról és arról kérdeztük, miért nem akart színész lenni.

– A baktert játszó Koltai Róbert egy ízben elmesélte nekem, hogy amikor bemutatták a filmet, éppen hazafelé sétált. Nyár volt, s a nyitott ablakokon át mindenhonnan nevetés hallatszott, ő pedig el sem tudta képzelni, miért. Ön emlékszik, hol látta először az Indul a bakterházat?

– Hú, nagyon rég volt... Valószínűnek tartom, hogy Szentlőrinckátán, abban a Pest megyei kisközségben, ahol a gyerekkoromat töltöttem. Onnan kerültem be a válogatásra, a bakterházba, és oda is mentem vissza a forgatás után.

Regős Bendegúz
Regős Bendegúz

– A tévék gyakran adják a filmet. Meg szokta nézni vagy unja már?

– Sokszor megnéztem baráti és családi körben is, afféle nosztalgiaként.

– Mennyiben más érzés felnőtt fejjel látni?

– Gyerekként nem gondoltam, hogy valamikor még ennyit fogunk róla beszélni. Nem éreztem, hogy legendás film lesz.

– Tudott valaha is nevetni rajta?

– Persze, saját magamon is. Közben meg eszembe jutnak a sztorik a forgatásról.

– A gyerekei mit szólnak hozzá, hogy apjuk játszotta Regős Bendegúzt?

– Már megszokták, ez nem beszédtéma nálunk. Úgy sejtem, büszkék rám, mert nemegyszer fültanúja voltam, hogy dicsekednek velem.

Olvasztó Imre (balra fenn) gyermekei büszkék arra, hogy apjuk játszotta Regős Bendegúzt az Indul a bakterházban. ˝Nemegyszer hallottam, hogy dicsekednek velem˝ – mondja erről.
Olvasztó Imre (balra fenn) gyermekei büszkék arra, hogy apjuk játszotta Regős Bendegúzt az Indul a bakterházban. ˝Nemegyszer hallottam, hogy dicsekednek velem˝ – mondja erről.

– Hogyan talált önre a film stábja?

– Az ország sok iskolájába küldtek levelet, hogy Regős Bendegúz szerepére keresik az alkalmas szereplőt. Az iskolaigazgatóm odajött hozzám, és azt mondta: téged keresnek. A válogatáson vagy háromezer-ötszázan jöttünk össze. Nagyon sok feladat volt, még tarlón is kellett rohangálnunk meg fára másznunk. A végén már csak tizen-egynéhányan maradtunk, de nem tudták eldönteni, ki legyen Bendegúz. Erre Mihályfy Sándor rendező megkérdezte, ki meri őt fenéken billenteni. Senki nem jelentkezett, én meg jól seggbe rúgtam szegény embert. Így dőlt el, hogy én kapom a szerepet.

– Milyen hangulatban zajlott a forgatás?

– Részben Ócsán, a falumúzeumban, részben Szalkszentmárton határában vették fel a filmet. Az utóbbi helyen állt a bakterház. Az éjszakai jelenetek kivételével, amelyeken mindenki fáradt volt, nagyon élveztem. A színészek barátként kezeltek, mintha ezer éve ismertek volna.

Részlet az Indul a bakterház című filmből

– Tartja közülük valakivel a kapcsolatot?

– Egy-két jó szót váltok velük, ha összefutunk, Koltai Róberttel viszont a mai napig jó a kapcsolatom. Évente többször beszélgetünk.

– Ilyenkor, gondolom, szóba kerül a film zárójelenete, amikor egy szilvás gombóccal majdnem kidobta a szemét.

– Ezt állandóan megemlíti szegény. A gombócdobálás a forgatás első jelenete lett volna, de valamiért elmaradt. A kellékes lefagyasztotta a friss gombócokat, mondván, jó lesz majd egy hét múlva. Az egy hétből kettő lett, s a kéthetes, kemény gombócokkal kezdtünk dobálózni.

Elragadt bennünket a hév, és nagyon eltaláltam Koltai szemét. Egyszerre kifeküdt, de valahogy négykézláb kimászott az épületből. Úgy volt megbeszélve, hogy akkor kezdik el összedönteni a házat, amikor ő kimegy. Szegény fájdalmában előbb távozott, de a jelenetet már nem lehetett megismételni, hiszen romba dőlt az egész.

– Miben rejlik a film máig tartó óriási sikere?

– Olyan jó a könyv, hogy mindenki végigröhögi – nem nehéz belőle jó filmet csinálni. Aztán szerencsésen válogatták össze a szereplőket. Felnőtt fejjel visszatekintve nagyon jó ötlet volt, hogy egy olyan tájszólásos kis emberkét kerestek Bendegúznak, mint én.

30 éve töretlen a sikere az Indul a bakterház című filmnek.
30 éve töretlen a sikere az Indul a bakterház című filmnek.

– Beszédén most nem érzem a tájszólást. Elkopott az évek során?

– Nagyon igyekeztem levetkőzni, mert a középiskolában mindig bántottak miatta. Úgy döntöttem, ezen ne múljék, most már megtanulok normálisan beszélni. Hellyel-közzel azért csak sikerült.

– Nem merült fel, hogy színésznek áll?

– Eszembe sem jutott. A filmforgatást néhány hét szórakozásnak fogtam fel, de aztán éltem tovább az életemet. Nem akartam több lenni, mint ami vagyok. Később, tizenhat-tizenhét évesen néhányan komolyan próbáltak színészt faragni belőlem, és igyekeztek a színművészeti főiskola felé terelni, de én nem akartam. Láttam a színészet szépségeit, de a nehézségeit is, és azt, hogy mekkorát lehet onnan bukni.

Részlet az Indul a bakterház című filmből

– Milyen pályát választott végül?

– A nyomdaiparban dolgozom Budapesten, bár az iskolai végzettségem egészen más. Kiadványokat, reklámanyagokat szerkesztek, gyártok a névjegykártyától az óriásplakátig.

– Van kedvenc jelenete a filmből?

– Hát... Az a jelenet tetszik a legjobban, amikor megtalálom a pénztárcát. ˝Hála Isten, én most becsületes megtaláló vagyok: akkor sem adnám vissza a gazdájának, ha két mankóval jönne elém könyörögni. Tollas kalappal meg puskával fogok járni, oszt minden paraszt hátuljába beleeresztek egy-két golyót, ezt a büdös baktert meg fölfogadom tehénpásztornak, de ha a legkisebb panaszt hallom rá, irgalmatlanul fölpofozom...˝ Ezt, ha álmomból fölkeltenek, akkor is elmondom.

Olvasóink írták

 • 13. henriette.m 2010. október 10. 15:05
  „Csak úgy elmondom, hogy a könyvet a lányom nagyapjának az unokatestvére irta, és nagyon büszkék vagyunk rá. Én is az vagyok, még akkor is, ha már nagyon régóta nem tartozom ahhoz a családhoz. A könyv és a film verhetetlen!”
 • 12. mazsolaszolo 2010. július 22. 08:24
  „na, még nem volt elég a KV. Szóval: biztos más is így van vele...”
 • 11. mazsolaszolo 2010. július 22. 08:22
  „Ha padlón vagyok, három film közül szoktam keresgélni, ami feldob: Indul a bakterház, Fekete macska - fehér macska, Zimmer Feri. Ebből egy nem a mienk, de sebaj.
  Az indul a bakterházról mindig a nagyapám jut eszembe: éppen ilyen csibész lehetett (és legalább ekkora szegénységben éltek, apátlanul), mint Bendegúz. Csúcs film, soha rosszabbat! Olvasztó Imike a tökéletes Bendegúz, valószínűleg a film töretlen sikere nagyban múlik az ő nagyon eredeti, élő karakterén. A banya, Rozi és a többiek ... rendszeresen szoktunk idézni a filmből komplettmondatokat, jeleneteket (biztos más is így van velem, aki sokszor látta és megfogta a film) és mindig dőlünk a röhögéstől.”
 • 10. Kócbaba 2010. július 21. 22:27
  „Én csak a régi magyar filmeket szerettem! Na meg ezt!! Ez csúcs! Mnden évben megnézem többször is, de még mindig sírok a röhögéstől.”
 • 9. banew 2010. július 21. 17:08
  „Ez tényleg FILM. Lehet rajta röhögni, és semmi világfájdalom, meg gyilkolás. És persze ahányszor látja az ember, mindig felfedez valami újabb mulatságos dolgot. Csúcs!”
 • 8. pann 2010. július 21. 15:46
  „A legjobb magyar film, azóta sem készült jobb és a trendet látva nem is fog. Megunhatatlan.”
 • 7. Blitz 2010. július 21. 14:44
  „Sokszor megnéztem és nem tudom megunni.Köszönet a történet kitalálójának,és a nagyszerű szereplőknek
  Tartok tőle,hogy mostanában ilyen jó film nem lesz.”
 • 6. Yossarian 2010. július 21. 14:05
  „mindenkinek ajálnható a könyv is. érdemes elolvasni. beszarás.
  a film forgatókönyve csak nagy vonalakban emlékeztet a kisregényre, de nem véletlenül lett minden idők legnézettebb magyar Tv-filmje. az Olvasztó Iminél meg nemigen született még Bendegúzabb Bendegúz.
  tökéletes választás volt.
  lám, néha egy seggberúgás mennyire hasznos lehet?! :-)”
 • 5. alex007fl 2010. július 21. 13:40
  „Nagyon- nagy film!”
 • 4. tupac 2010. július 21. 12:45
  „Nagyon jól sikerült film lett , a mai napig bármikor megnézem ezt a filmet csak röhögni tudok rajta . Sok sok ilyen magyar filmet kérünk még !!!!”
 • 3. Szusi 2010. július 21. 12:03
  „Pár napja néztem meg a fiammal! Ez tipikusan az a film amit ha százszor nézek akkor sem tudom megunni. :-)”
 • 2. gróf 2010. július 21. 10:42
  „Ridegnek a többi könyvét is végig nevettem!”
 • 1. face 2010. július 21. 09:12
  „A legeslegjobb stresszoldó film!!!Köszönjük Rideg Sándornak,a történet kitalálójának!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkok a női orgazmusról

A nők többsége nehezebben éri el az orgazmust, mint a férfiak, pedig ők is az élvezetre vágynak.… Tovább olvasom