Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Betiltották a tervezett krokodilszafarikat Ausztráliában

Az effajta tevékenység "kegyetlen és embertelen magatartást idézhet elő" a résztvevők körében - mondta a környezetvédelmi miniszter.
Nem szervezhetnek túrákat a legnagyobb krokodilfaj vadászatára a trópusi Észak-Ausztráliában, miután a környezetvédelmi miniszter nemet mondott a "krokodilszafarikra".

Greg Hunt azzal indokolta az elutasítást, hogy effajta tevékenység "kegyetlen és embertelen magatartást idézhet elő" a résztvevők körében.

Az Északi Terület tartomány vezetése által kezdeményezett terv értelmében évente 50 bordás krokodilt ejthettek volna el tehetős vendégvadászok.

Az Északi Terület kormánya szerint a szövetségi környezetvédelmi miniszter "rossz tanácsadókra" hallgatott, mert amúgy is elejtenek évente mintegy félezer krokodilt, s a fizetős vadászszafari csak egy újabb módja lenne az állománnyal való gazdálkodásnak.

Az ötlet pártolói szerint az üzletszerű krokodilvadászat engedélyezése munkahelyeket és többletbevételt eredményezne a ritkán lakott térség szerény körülmények között élő őslakosai számára.

A krokodilvadászat újból engedélyezésének terve újra és újra felmerül, mivel a hatékony védelem eredményeként újra elszaporodott a fölkerekség legnagyobb élő hüllője, a bordás krokodil, amely hétméteresre és több mint egytonnásra is megnőhet.

Az észak-ausztráliai tengerpart mocsaraiban és folyóiban honos, az édes és sós vizet is jól tűrő Crocodylus porosust az 1970-es években helyezték védelem alá, napjainkban 150 ezer példány élhet belőle Ausztráliában.

Az országban évente egy-két ember esik krokodiltámadás áldozatául.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok 15 százaléka sportol rendszeresen

Az európaiak 42 százaléka egyáltalán nem sportol - derül ki egy felmérésből. Tovább olvasom