Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Bezárták amerikai főnöküket kínai alkalmazottak egy munkaügyi vita miatt

Házi őrizetben, "irodafogságban" tartják amerikai főnöküket immár napok óta munkaügyi vitájuk miatt egy Peking peremkerületében lévő üzem dolgozói - jelentette a kerületi kormányzat közleménye nyomán a kínai média.
Chip Starnest, egy orvosi eszközöket gyártó vállalat elnökét körülbelül százan őrzik péntek délután óta. Azt követelik tőle, hogy fizessen ki két hónap elmaradt bért.

A tízéves cég vezetője úgy döntött, hogy fröccsöntő üzeméből az utolsó 30 embert is elbocsátja, és áttelepül Indiába. Ám a termelést nemcsak a fröccsöntő üzemben, hanem az összes üzemegységnél felfüggesztették, a gépeket előkészítették leltározáshoz, s a további gyártáshoz nem áll rendelkezésre alapanyag.

A másik üzem dolgozói ezért gyanút fogtak és attól tartanak, hogy a maradék gépeket is elviszik, és ott maradnak munka és fizetség nélkül. Ez okozta a kollektív fellépést - fogalmaz a hivatalos közlemény.

Stranes és a dolgozók képviselői többfordulós egyeztető tárgyalásokat tartottak a Huajzsou kerületi munkaügyi illetékesek és a szakszervezet közvetítésével, de egyelőre nem jutottak egyezségre. A felek között állítólag elhúzódó - 2,7 millió jüanos (100 millió forint) - bérvita is van.


Sajtóbeszámolók szerint a dolgozók őrt állítottak az irodaépület összes kijáratához. A 42 éves Chip Starnes, a róla közölt képeken kétségbe esett arccal, egy rácsos ablak mögött tűnik fel. Az AP amerikai hírügynökségnek azt nyilatkozta, "csapdába esett állatnak" érzi magát. Az amerikai nagykövetség képviselői is a helyszínen vannak.

Christian Murck, az amerikai kereskedelmi kamara kínai elnöke szerint ma már nem jellemző a külföldi tulajdonosokat érintő munkaügyi viták effajta rendezése, mint mondta, 15 évvel ezelőtt ilyenre több példa volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizedik nő szenved az izzadástól!

Bár az izzadás kezelése létfontosságú a testápolás szempontjából, mégis kevesen tudják, hogy miként… Tovább olvasom