Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Bill Cosby műgyűjteménye továbbra is látható lesz a Smithsonian Intézetben

Tavaly több mint egy tucat nő jelentette ki nyilvánosan, hogy az Egyesült Államok-szerte népszerű tévésztár szexuálisan zaklatta őt.

Továbbra is láthatja a nagyközönség Bill Cosby amerikai színész-komikus műgyűjteményét a washingtoni Smithsonian Intézet részeként működő National Museum of African Art kiállításán, annak ellenére, hogy mostanra már számos vállalat és egyetem elhatárolódott a szexuális erőszakkal vádolt hírességtől.

"Az első és legfontosabb dolog, hogy ez egy művészeti kiállítás" - szögezte le a The Associated Press hírügynökségnek adott interjújában Richard Kurin, a Smithsonian vezető beosztású munkatársa, aki az elmúlt hét hónapban számos személyes találkozót kezdeményezett a múzeumegyüttes igazgatóival, hogy megvitassák a tavaly november óta látható Cosby-gyűjtemény sorsát. "Ez nem egy Bill Cosby életéről és karrierjéről szóló tárlat. Ez csakis a művészekről szól" - tette hozzá Kurin.

A National Museum of African Art fennállásának 50. évfordulóját ünneplő tárlat mintegy harmadát Bill és Camille Cosby afrikai-amerikai művészeti gyűjteménye teszi ki, a további kétharmadot a múzeum saját gyűjteményéből válogatták össze.

A négy évtized gyűjtőmunkáját dicsérő Cosby-kollekció kiemelkedő afrikai-amerikai művészek munkáit, a Cosby-házaspár által rendelt alkotásokat, valamint az amerikai színész-komikus és néhai fia tiszteletére készített steppelt ágytakarókat vonultat fel. A több mint 300 festmény, nyomat, szobor és rajz alkotta gyűjtemény döntő részét ezelőtt sohasem adták kölcsön múzeumnak, és a nagyközönségnek sem volt alkalma megcsodálni.

A Smithsonian kiállítását a Cosby-botránytól függetlenül is sokan kritizálták amiatt, hogy egy magánkollekció prominens múzeumbeli bemutatásával megnövekedhet egyes műalkotások piaci ára. Ugyancsak támadási felületet jelentett a kritikusok számára, hogy Camille Cosby a múzeum vezetőségének tagja.

A Smithsonian most azt is elárulta, hogy a Cosby-házaspár 716 ezer dollárral támogatta a kiállítást, ami elegendő volt a költségek egészének fedezésére. Az irányelvekkel ellentétben az intézet nem számolt be a házaspár adományáról a november óta látható kiállítás sajtóanyagaiban, sem a múzeum honlapján, de mint elmondta, az információt bárki megtudhatja, aki érdeklődik utána.

Tavaly több mint egy tucat nő jelentette ki nyilvánosan, hogy az Egyesült Államok-szerte népszerű tévésztár szexuálisan zaklatta őt. Vádat hivatalosan sohasem emeltek a most 78 éves Cosby ellene. A vádak hatására számos vállalat és egyetem elhatárolódott a komikustól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csónakon mentették meg az elhagyott bocsot

Egy öthónapos kisállatot mentettek meg raftingolók a pusztulástól. Tovább olvasom