Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

C-vitaminnal elpusztították a gyógyszerrezisztens tbc-t

Amerikai tudósoknak sikerült laboratóriumi körülmények között elpusztítani a gyógyszerrezisztens tuberkulózist okozó baktériumot. Felfedezésük elvezethet a súlyos betegség kezelésének új formájához.
A Yeshiva Egyetem Albert Einstein Orvosi Iskolájának szakemberei a Nature Communications című tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat kutatásaikról.

A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit, cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Szakértők szerint egy aktív tbc-s páciens 10-15 további embert fertőzhet meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2011-ben 8,7 millió ember fertőződött meg TBC-vel. A gyógyszerrezisztens tbc egyre nagyobb problémát jelent: világszerte 650 ezer ember szenved multudrogrezistens tbc-ben (MDR-TB), akiknek 9 százaléka gyógyszerrezisztens tbc beteg (XDR-TB) - olvasható a Live Science tudományos hírportálon.

A multidrogrezisztens tuberkulózis legalább két elsővonalbeli antibiotikummal szemben ellenálló, míg az XDR-TB ezen felül még legalább két további antibiotikummal szemben.

Az Einstein Orvosi Iskola tudósai akkor fedezték fel a C-vitamin "pusztító hatását", amikor azt vizsgálták, miként vált a tbc-baktérium ellenállóvá az elsővonalbeli antibiotikummal, az isoniazid hatóanyaggal szemben. William Jacobs mikrobiológus professzor és kutatócsoportja kutatásai során felfigyelt arra, hogy a C-vitamin olyan redukáló szerként lépett fel, amely előidézte a szabadgyökök termelődését. Ezek a szabadgyökök pusztították el a tbc-baktériumot, sőt még annak gyógyszerrezisztens törzsét is, amely kezelhetetlen az olyan hagyományos antibiotikumokkal, mint az isoniazid.

"Egyelőre csak kémcsőben voltunk képesek erre, és nem tudjuk, hogy ez a folyamat működik-e az emberi szervezetben vagy az állatokéban. Ez egy nagy tanulmány lehetne, mivel vannak olyan tbc baktréiumtörzsek, amelyek ellen nincsenek gyógyszerek, és tudom, hogy laboratóriumban képesek vagyunk elpusztítani ezeket a törzseket C-vitaminnal" - idézte Jacobs professzort a BBC hírszolgálatának honlapja.

A C-vitamin nem drága szer, széles körben elérhető, és nagyon biztonságos a használata. Ez a kutatás megmutatott nekünk egy új mechanizmust, amelyet felhasználhatunk a tbc elleni harcban - tette hozzá a professzor.

A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig erőteljes antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, ami fontos tényezője a gyógyszerrezisztens törzsek terjedésének.

Olvasóink írták

  • 1. szabójóska 2013. május 24. 21:59
    „Az izoniazid nem antibiotikum,hanem egy régóta ismert bakteriosztatikum. A C-vitamin gyökkeltő hatásáról meg nem tudok.Szerintem más lehet a hatás oka. Hozzátenném még:Megint csak a kémcsőnél tartunk,nem a gyógyitási protokollnál. Miért kell a kutatás alatt álló dolgokat a DM-ben úgy bemutatni,hogy az emberekben hamis illuziók ébredjenek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készül a nyárra a szépségkirálynő

A Miss World Hungary 2011 győztesét, Szunai Lindát szülei az egészséges étkezésre és a mozgás… Tovább olvasom