Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Csak a halál választhatta el Pumuklit és Éder mestert

Éder mester és Pumukli sorsa abban a pillanatban összefonódott, hogy meglátták egymást.
A jószívű, örökmozgó, csintalan kobold hű társra talált a jámbor, nyugodt, dolgos asztalosban. Kettejük éle­téről szól a Pumukli kalandjai című sorozat, mely NSZK–osztrák–magyar koprodukcióban 1982-től 1989-ig készült.

A mesesorozat különlegességét az adta, hogy az élő szereplős részt animációval ötvözték, vagyis Pumukli alakját rajzolták, Éder mestert pedig Gustl Bayrhammer német színész alakította. Az alkotók három sorozatot készítettek, az első 52, a második 13 részből állt, a harmadik gyártásában hazai szakemberek már nem vettek részt. A filmsorozat igazi csapatmunkát igényelt, mivel az élő személyes jeleneteket a német partner forgatta, míg az animációs részeket Magyarországon tették hozzá Ternovszky Béla rendezésében.

– Összesen huszonhat részt rendeztem. Rendkívül idő- és munkaigényes feladat volt. Kezdetben még odautaztam a forgatásokra, de aztán rájöttem, hogy érdemben nem tudom a munkát befolyásolni, így később nem éltem ezzel a lehetőséggel – mesélte a Borsnak Ternovszky.

A kobold élete gyökeresen megváltozott, miután Éder mester elhunyt, és unokaöccse vette át az asztalosműhely irányítását. Ezt a fordulatot nem tervezték a forgatókönyvírók, de Bayrhammer szívinfarktust kapott. Éder mestert hetvenegy évesen, álmában érte a halál.
 
Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bugyival dobálták meg Lovasi Andrást

Bugyival dobálták meg Lovasi Andrást
Pályafutásának jubileumát ünnepli a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag zenekar frontembere,… Tovább olvasom