Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Donald Sutherland nekiment a kanadai kormánynak

A világhírű színész azt rótta fel Stephen Harper kormányának, hogy Kanadában csak azok az állampolgárok szavazhatnak, akik tartósan ott élnek.
Élesen bírálta Stephen Harper konzervatív kormányát Donald Sutherland a "kétsebességes" kanadai állampolgárság, vagyis amiatt, hogy az észak-amerikai országban csak azok szavazhatnak, akik tartósan ott élnek.

A Globe and Mail című lapban kedden Kanadai vagyok és jogom lenne szavazni címmel megjelent írásában az idejét részben Kaliforniában, részben Kanadában töltő világhírű színész úgy fogalmazott, hogy a határon meg szokták tőle kérdezni, miért nem veszi fel az amerikai állampolgárságot. "Azt mondják, attól még megtarthatnám a kanadait is. Azt mondják, lehetnék kettős állampolgár. De én nem kettőzök meg semmit. Kanadai vagyok, van valahol egy juharfalevél az alsónadrágomban" - írta a 80 éves filmcsillag, hozzátéve, hogy szintén kanadai feleségével annyi időt töltenek hazájukban, amennyit csak tudnak, ott van a család otthona. A színész arról is írt, hogy a kanadai kormány többször is kitüntette az elmúlt évtizedekben, a neve ott van a torontói Hírességek sétányán, és a humora is kanadai.

"De nem szavazhatok" - rótta fel.

"Tudták ezt? Ha nem élnek itt állandó jelleggel, nem szavazhatnak. A külföldön élő amerikaiak szavazhatnak hazájukban. Szavazhatnak, mert állampolgárok! De én nem. Miért? Nem vagyok tán állampolgár? Nem érint, ami Kanadában történik? Kérdezzék meg bármelyik újságírót, aki valaha interjút készített velem, milyen büszkén hirdettem nemzetiségemet. Kérdezzék csak meg őket, meg fogják mondani. Kanadai vagyok. De külföldön élek, és a Harper-kormány nem engedi, hogy a külföldön élők részt vegyenek a választásokon" - fogalmazott. Az észak-amerikai országban október 19-én tartanak választásokat.

A színész egy Le Monde-cikket idézve arról írt, hogy a régi Kanada, amelyre büszkék lehettek a polgárai, már nem létezik. Az új Kanada, amelyet a mostani kormány az igazi Kanada helyett teremtett, olyan törvényt alkot, amely megtagadja a szerte a világban élő polgáraitól a szavazás jogát. "Miért? Mert attól fél, hogy egy olyan kormányhoz való visszatérésre szavazunk, amely újra azokat az értékeket képviseli majd, amelyek miatt a világ régebben felnézett ránk? Talán." - zárta sorait.

Kanadában 1993-ban fogadták el a szabályt, miszerint az öt évnél régebben külföldön élők nem szavazhatnak. 2007-ig azonban az öt évet könnyedén lenullázhatták azok, akik akár csak rövid időre hazalátogattak. Utána kezdték a hatóságok komolyan feltételül követelni, hogy aki szavazni akar, költözzön is vissza Kanadába. Tavaly májusban állampolgári kezdeményezésre egy bíróság hatályon kívül helyezte a külföldön élőkre vonatkozó korlátozást, az ontariói fellebbviteli bíróság azonban az állam fellebbezésére a napokban felülbírálta ezt a döntést, mondván, hogy a külföldön élőknek nem kell nap mint nap viselniük a szavazás következményeit, és ezáltal sértené a kanadai demokráciát, ha ők is szavazhatnának. A döntés a Globe and Mail szerint több mint egymillió állampolgárt érint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérpezsdítő fehérneműk: nézze meg a legújabb kreációkat - galéria

Medellinben mutatták be a Leonisa kolumbiai fehérneműmárka legfrissebb kollekcióját. Tovább olvasom