Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egy génváltozás növeli a mell- és a petefészekrák kockázatát

Jelentősen növeli a mell- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát az úgynevezett TERT gén elváltozása egy nemzetközi tanulmány szerint.
Több mint százezer fő bevonásával a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mell- és a petefészekrák témájában a Bécsi Egyetem, a bécsi nőgyógyászati klinika és a bécsi Comprehensive Cancer Center munkatársai. A nemzetközi - európai, amerikai és ázsiai résztvevőkkel zajló - projekt európai kezdeményezéssel indult és egyértelműen bizonyítja a mell- illetve a petefészekrák kialakulása, valamint a TERT nevű gén változása közti összefüggést.

"Az emberi szervezetben a sejtnövekedést a meghatározott gének által irányított sejtosztódás teszi lehetővé. Vizsgálatunk bebizonyította, hogy a TERT génben a kontroll nélküli sejtnövekedés, vagyis a rák kialakulásának rizikója jelentősen megnőtt" - mondta el Christian Singer, az öröklött mell- és petefészekrák kutatásával foglalkozó labor és a szenológiai osztály vezetője. Az új ismeretek segítik a kutatókat a rák jobb megértésében. Minél többet tudnak ugyanis a változásokról, annál többet tudnak mondani arról, hogy gén hordozóját fenyegető rákkockázatról. "A tanulmány kiemelkedő példája a nemzetközi együttműködésnek. Ilyen méretű mintát lehetetlen lenne országos szinten elérni, ahol az átlagos tanulmányokban legfeljebb háromezer páciens vesz részt" - fejtette ki Singer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szuperdajkák már testőrképzést is kapnak

Már harcművészeti képzést is kapnak a legrangosabb brit dajkaképző növendékei, hogy a dúsgazdagok és… Tovább olvasom