Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyelőre tilos kivinni egy Picasso-festményt Nagy-Britanniából

Ideiglenes kiviteli tilalmat rendelt el a brit kulturális tárca egy Picasso-képre, hogy megpróbálja Nagy-Britanniában tartani.
A Gyermek galambbal (Child with a Dove) című festmény 1901-ben készült Picasso kék korszakának előhírnökeként. Az alkotás egy színes labda mellett álló gyermeket ábrázol két kezében tartott galambbal. Szakérők 50 millió fontra (17,7 milliárd forintra) taksálják az értékét.

Ed Vaizey brit kulturális miniszter pénteken december 16-ig külföldre viteli tilalmat rendelt el a festményre, amelyet arisztokrata tulajdonosai 1974-ben adtak kölcsön egy közgyűjteménynek, ám néhány hónapja úgy határoztak, hogy értékesítik azt. A tárca vezetője jelezte, hogy ha a kért vételárat egy Nagy-Britannián kívüli komoly vásárló kínálná fel, akkor 2013. június 13-ig tolják ki a határidőt. Ezzel akarják lehetővé tenni, hogy összegyűlhessen az a pénz, amellyel a szigetországban lehetne tartani a képet.

Vaizey döntését az Angol Művészeti Tanács határozata alapozta meg, amely szerint az 1974-től 2010-ig a londoni Nemzeti Galériában kiállított mű rendkívül fontos alkotás, és szorosan kötődik Nagy-Britanniához, ami alátámasztja a kiviteli tilalom jogosságát.

A Gyermek galambbal az Aberconway család tulajdona. A Christie's aukciósház márciusban közölte, hogy megbízást kapott a kép eladására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bergendy és Fliegauf filmje is versenyben az Oscar-nevezésért

Hat alkotás közül választja ki szeptember elején a magyar Oscar-bizottság a legjobb idegen nyelvű… Tovább olvasom