Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Egyre nehezebbé válik a minőségi újságírás a magas költségek miatt

Miközben a Google és a Facebook a hagyományos média által előállított tartalmakat ingyen felhasználva igyekszik növelni reklámokból származó bevételeit, a minőségi újságírás haldoklik az egyre növekvő költségek miatt.
A magas költségek miatt egyre nehezebbé válik a minőségi újságírás - például a háborús tudósítás, vagy az oknyomozó riport készítése - a gazdasági élethalálharcot vívó médiában - figyelmeztetnek szakértők.

Miközben a Google és a Facebook a hagyományos média által előállított tartalmakat ingyen felhasználva igyekszik növelni reklámokból származó bevételeit, a minőségi újságírás haldoklik az egyre növekvő költségek miatt. A háborús újságírás a korábbinál veszélyesebb és drágább lett - mutatott rá Jean-Francois Leroy, a Visa pour l'Image nemzetközi fotófesztivál elnöke.
    

Miközben a vietnami és a délszláv háborúban sok újságíró életét vesztette, nem ők voltak a valódi célpontok. Ez megváltozott"

- mondta Leroy.
    
Idén ötven újságíróval végeztek a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint.
    
A felkelők és bűnbandák sokszor váltságdíj reményében rabolják el a sajtó munkatársait.
    
"Egyre költségesebb tudósítani az irakihoz hasonló konfliktusokról" - hangsúlyozta Leroy.
    
"A biztonsági költségek robbanásszerűen megnőttek. Helyi kapcsolatokra, testőrökre, tolmácsokra és sofőrökre van szükség" - tette hozzá.
    
"A The New York Times című amerikai napilap néhány évvel ezelőtt 10 ezer dollárra (nagyjából 2 800 000 forintra) becsülte egy bagdadi sztori napi költségét" - tudatta.
    
Az oknyomozó újságírás helyzete is egyre kilátástalanabb - mutatott rá Gerard Ryle, a washingtoni székhelyű Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) vezetője.
    
Az ICIJ dolgozta fel a Panama- és a Paradise-iratokat, amelyek a világ leggazdagabb embereinek - vállalkozóknak, politikusoknak, sportolóknak, hírességeknek - és vállalatainak offshore tevékenységéről tartalmaznak információkat. A Panama-iratok feldolgozása az ICIJ-nek 2 millió dollárba (mintegy 560 millió forintba) került.
    
"Az újságírás az életéért küzd" - állította Ryle, mondván:  

A hirdetési modellek, amelyeknek köszönhetően eddig fennmaradt, már nem működnek, és a média egyelőre nem talált új megoldásokat".


"A megszorítások először az oknyomozói tevékenységet veszik célba, mert drága" - hangsúlyozta.   
"Nemcsak időigényes, hanem nagyon kockázatos is, és néha nem is kerekedik ki belőle semmilyen történet" - folytatta.
    
Ryle szerint a demokrácia látja kárát annak, hogy költséghatékonysági okokból egyre kevesebb újságíróra bíznak egyre több munkát.
    

Nagy a nyomás a fiatalabb újságírókon, hogy többet és még többet írjanak, miközben nincs idejük ellenőrizni az adatokat vagy kutatni"

- magyarázta.
    
Az ICIJ vezetője szerint az oknyomozó újságírás a nehézségek ellenére reneszánszát éli egy maroknyi elhivatott újságírónak, valamint az őket finanszírozóknak köszönhetően.
    
Donald Trump amerikai elnök és az "álhírek" korában az újságírókban ég a bizonyítási vágy, az emberek pedig támogatják munkájukat, mert úgy érzik, a demokráciának szüksége van rá - magyarázta Ryle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddie Murphy ismét apuka lesz, immár tizedszer

Eddie Murphy ismét apuka lesz, immár tizedszer
Egy púderszínű ruhában mutatta meg terheshasát a sztár barátnője, Paige Butcher. Tovább olvasom