Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Egyre több a nemzőképtelen férfi

Az alkohol, a drog és a dohányzás mellett a mozgásszegény életmód és bizonyos gyógyszerek is hozzájárulnak a nemzőképtelenséghez.
Minden ötödik pár meddő Magyarországon, és az érintett kapcsolatok egyharmadában a gyermektelenség oka kizárólag a férfi nemzőképtelensége, további egynegyedükben mindkét felet érinti a meddőség - írja keddi cikkében a Magyar Nemzet.

Mint Kopa Zsolt, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetője a lapnak elmondta, a meddőség növekvő tendenciát mutat. Magyarországon ráadásul az átlagosnál is nagyobb a probléma, ugyanis míg a WHO szerint a világon ma a párok 15 százalékát, vagyis minden hatodik párt érinti a meddőség, nálunk ez 19 százalék, azaz majdnem minden ötödik kapcsolatban nehézséget okoz a gyermekáldás.

Az alkohol, a drog és a dohányzás mellett a mozgásszegény életmód és bizonyos gyógyszerek is hozzájárulnak a nemzőképtelenséghez. Egyre nagyobb veszélyforrást jelentenek a testépítők által használt anabolikus szteroidok. Bizonyos élelmiszerekben is előfordul a női nemi hormon, ami szintén károsan befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét, továbbá számos tartósítószerben, csomagolóanyagban is van ösztrogén.

A szakember szerint a nemzőképtelenség hátterében állhat fejlődési rendellenesség, anatómiai eltérés, genetikai probléma, endokrinológiai vagy érrendszeri betegség, gyulladás, fertőzés, sérülés, s akár bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világszerte drágulhat a kávé

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a… Tovább olvasom