Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Eleget alszanak az amerikai gyerekek

A szülők és a szakemberek attól féltek, hogy a gyerekek túl keveset alszanak, ami viselkedési problémákhoz vezet, és egészségügyi kockázata is van.

A szülők ugyan néha kételkednek abban, hogy gyerekeik eleget alszanak, de egy friss tanulmány alapján az amerikaiak az orvosilag ajánlott időtartamot töltik alvással csecsemőkoruktól egészen kamaszkorukig.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett amerikai tanulmány szerint a szakemberek attól féltek, hogy a gyerekek túl keveset alszanak az Egyesült Államokban, márpedig az alváshiány viselkedési problémákhoz vezet, és egészségügyi kockázata is van. Kevés konkrét adat volt azonban arra, hogy valójában mennyit is alszanak a gyerekek, ezért Jessica Williams, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) végzős hallgatója országos felmérések adatbázisaiból gyűjtötte össze a szükséges információkat.

Az ötévenként ismétlődő felmérésekben 1997-től kezdődően követtek nyomon családokat. Az induláskor 2832 gyereket vontak be, a 2002-es és a 2007-es felmérésben pedig 2520, illetve 1424 gyerek adatai szerepeltek.

Az elemzés azt mutatta, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyerekek naponta átlagosan 12-14 órát aludtak. Négyéves korra ez hozzávetőleg 11 órára csökkent, 10 éves korra pedig tíz órára. Tizenhat éves korukban a gyerekek átlagosan kilenc órát aludtak éjszakánként. A kutatásban nem találtak különbséget a fiúk és a lányok alvásidejében.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) ajánlása szerint a 2 év alatti gyerekeknek 12-14 óra alvásra van szüksége naponta, az iskoláskornál kisebbeknek 11-13 órára, a 10 és 17 év közöttieknek pedig 8,5-9,5 órára.

Maurice Ohayon, a Palo Altó-i Stanford Alvás Epidemiológiai Kutatóközpont igazgatója szerint erőssége a mostani tanulmánynak, hogy ugyanazoknál a gyerekeknél követték nyomon a napi átlagos alvásidő változását az évek során.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. november 28. 14:14
    „már majdhogy nem álmatlan éjszakáim lettek, eme számunkra létfontosságú dolog miatt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Kubában kezelik Chávezt

Az 58 éves politikus 2011 júniusa óta háromszor is járt Kubában műtét és gyógykezelés céljából… Tovább olvasom