Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Elhagyott vidámság, elhagyatott vidámpark - Dunaújváros

Nincs szomorúbb látvány, mint egy valaha szebb napokat látott, romos vidámpark. Az egykor önfeledten szórakozó gyerekek kacaja még hallatszik a fák közt, ha lehunyjuk a szemünket.
Gazzal benőtt állatsimogató, az erdő közepén megbúvó nézőtér, magányos dodzsem autók csontvázai, kísértetkastéllyá változott elvarázsolt kastély. Így néz ki ma, az idén hatvan éves Dunaújvárosi Vidám Park, ami már húsz éve elhagyatottan áll.

A ’60-as ’70-es években a vidámpark az aranykorát élte. Vasárnaponként a legtöbb család a parkba járt kikapcsolódni, szórakozni. Népszerűségét tükrözi, hogy hétvégénként két dupla kocsis, nyitott kisbusz járta a várost, végállomása pedig a vidámpark volt.

Beérve, mindjárt balra helyezkedett el az óriáskerék. A gyermekfejjel félelmetes sebességgel forgó kerék a parkot övező hatalmas fák derekáig ért fel. A játékelemet 2006-ban végleg elbontották.

szellemvarosok.hu
szellemvarosok.hu

Beljebb érve rakétás és biciklis körhinta, elektromos kisautópálya várta a legkisebbeket, amiknek már szintén csak a betonalapjai találhatóak meg. A közelben volt a hajóhinta is, amivel teljesen át is lehetett fordulni.

A ’60-as években egy Liszunov LI-2T típusú repülőgép is ki volt állítva a Ságvári-kilátónál, ami leselejtezése után, 1966-ban került a vidámparkba, de ismeretlen okból kifolyólag a gép szárnyszerkezete kigyulladt. Innen a szegedi vidámparkba került, ahonnan a kétezres évek elején Budaörsre vitték restaurálni, de éveken keresztül csak állt, így darabjaira vágták.

szellemvarosok.hu
szellemvarosok.hu

Muki, a gazzal benőtt kisvonat saját útvonala a park területén volt. A fénykorában nagy csaták dúltak a felnőttek között, hogy ki tudja felültetni a gyermekét rá, annyira népszerű volt a fiatalok körében. Jelenleg Muki egy pár tíz méteres sínen áll, mögötte két, padokkal felszerelt kocsival.

szellemvarosok.hu
szellemvarosok.hu

A lovas körhinta épületében egészen szomorú a hangulat. Néhány elem, mint például a hintók megmaradtak, de a lovakat már valószínűleg régen elvitték.

Forrás: Hajner Gyula
Forrás: Hajner Gyula

Az épület előtt a ’60-as években egy szürke színű rakéta is ki volt állítva a parkban, amibe sok fiatal bele is mászott, hogy átéljék mindazt, amit Gagarin is átélt az űrben.

szellemvarosok.hu
szellemvarosok.hu

A néhai elvarázsolt kastély már inkább kíséretkastélyra hasonlít, mintsem elvarázsoltra. Egy hosszabb lépcsősorozaton lefelé haladva, bent a fák sűrűjében bújik meg.

Amit nem a vandálok tettek tönkre, azt a természet intézte el. A két évtizede használatlanul álló vidámpark elemeit szép lassan megeszi a rozsda vagy elkorhadnak.Minden évben jelentős városi támogatás kellett ahhoz, hogy üzemelhessen a park, különben már régen csődbe ment volna. Meg volt szabva, hogy a belépő és az egységjegy nem lehetett olyan drága, hogy egy átlagos dolgozó család ne tudta volna megfizetni, így az alacsony bevételek mellett a vidámpark állandóan veszteséget termelt, és szinte sosem volt nyereséges.

Az 1952. május elsején megnyílt Dunaújvárosi Vidám Park 1993. február elsején zárta be végleg kapuit. A parkot 2013 októberében felszámolták, minden objektumot elbontottak, a kismozdonyt, Mukit pedig elszállították restaurálásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetekig legyeken élt az eltévedt német turista

A fiatal férfi már két hónapja járta Ausztráliát, és rendszeresen jelezte a helyi hatóságoknak, hová… Tovább olvasom