Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

˝Elnyelte˝ a zuhanyzó a mexikói drogfőbárót

Joaquin Guzman megint megszökött a legszigorúbban őrzött börtönből.
Megint megszökött a legszigorúbban őrzött mexikói börtönből az ország első számú drogbárója, Joaquín Guzmán, immár másodszor - adta hírül a mexikói hatóság.

A közlés alapján Guzmánt "elnyelte" a zuhanyzó, legalábbis az Altiplano börtönben legutóbb a cellája zuhanyozó fülkéjébe látták bemenni szombaton este kilenc óra tájban, de azóta nyoma veszett. Utóbb kiderült, hogy a vizes blokkból egy 1,5 kilométeres alagút vezet a szabadba. Az őrök állítólag nem vették észre a kiásását.

A környéken, de még a szomszédos államokban is embervadászat indult, a fegyintézethez legközelebbi repülőtéren, Tolucában pedig leállították a gépek felszállását. Az őrség tagjait kihallgatják.

A bandavezér ezúttal 2014 februárja óta volt börtönben. Ezt megelőzően a Sinaloa kartell vezetője, "El Chapo" (Köpcös) 2001-ben szökött meg egy másik, szintén maximálisan biztonságosnak tartott börtönből az őrei segítségével, akiket azután elítéltek. Tavaly februári elfogása után a mexikói hatóságok, élükön az akkor főügyésszel megesküdtek rá, hogy ilyen szökés még egyszer nem történhet meg.

A körözött drogbárók amerikai listáján Guzmán az első helyen szerepelt. A Forbes magazin a világ legnagyobb hatalmú gengsztereként tartja számon, a vagyonát több mint egymilliárd dollárra becsüli.

A Sinaloa kartell a mexikói drogháború meghatározó szereplője, és közismert arról, hogy alagutakat épít a mexikói-amerikai határ alatt. A kábítószer-kereskedelem elleni harcban több mint 77 ezer ember vesztette életét 2006 vége óta a közép-amerikai országban.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt ˝Isten tenorja˝

Elhunyt 88 éves korában Jon Vickers kanadai születésű operaénekes. Tovább olvasom