Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Elpusztult Ferdinánd, a rekord életű indiai sül

31. életévében pusztult el a prágai állakert rekord életű indiai sülje, Ferdinánd.
Elpusztult a prágai állatkert Ferdinánd nevű indiai sülje (Hystrix indica): a majdnem harmincegy esztendőt megélt tüskés jószág fajának legidősebb ismert képviselője volt a világon.

Az intézmény tavaly augusztusban ünnepelte Ferdinánd 30. születésnapját - mondta el Tereza Paleckova, az állatkert szóvivője. Az állat akkor már csökkentlátástól szenvedett, de minden más szempontból remek egészségnek örvendett.

Az indiai vagy fehérfarkú sül átlagos élettartama nagyjából tíz év, de néhány egyed akár dupla ennyi ideig is elél. Ferdinánd valódi ritkaságnak számított a több mint három évtizedet meghaladó korával.

A prágai állatkert friss eseményei közé tartozik, hogy vasárnap indul útnak Izraelbe az Upita névre hallgató öreg nőstény orángután. Paleckova tájékoztatása szerint az állat átszállítását az európai orángutántenyésztő program koordinátora rendelte el. Upita 1985-ben született Moszkvában. 1996-ban érkezett a prágai állatkertbe és két hím kölyköt hozott a világra a 2000-es évek elején.

"Upita már túl öreg ahhoz, hogy újabb utódokat hozzon a világra. Azért kell elhagynia az állatkertet, mert domináns természetével megakadályozhatja a többi nőstény teherbe esését" - tette hozzá a szóvivő. Az észak-izraeli Haifa városa mellett működő Hai Park állatkertben Upitának egy magányos hím orángután lesz a párja, amely hozzá hasonlóan már túl öreg az utódnemzéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonyan hat az életminőségre a mediterrán étrend

A mediterrán étrend egyértelműen jótékony hatással van a mentális és a fizikai egészségügyi… Tovább olvasom