Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

ENSZ: több mint 15 millió gyermek dolgozik cselédsorban világszerte

Ezek a gyermekek rendkívül sérülékenyek, mert fizikai és lelki sérüléseknek, valamint esetenként nemi erőszaknak vannak kitéve.
Több mint 15 millió, 5 és 17 év közötti gyermek dolgozik világszerte háztartási alkalmazottként magánszemélyeknél – közölte a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Genfben, a gyermekmunka elleni világnaphoz (június 12.) időzített jelentésében.

Az ENSZ szakosított szervezetéhez (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, ILO) tartozó hivatal jelentése szerint ezek a gyermekek rendkívül sérülékenyek, mert fizikai és lelki sérüléseknek, valamint esetenként nemi erőszaknak vannak kitéve.

Constance Thomas, a hivatal gyermekmunka elleni programjának igazgatója szerint ezek a gyermekek "rengeteget dolgoznak, nincs személyi szabadságuk, és leggyakrabban nincsenek bejelentve". Takarítanak, főznek, mosnak, vasalnak, és gyakran megalázzák őket.

A cselédként dolgoztatott gyermekek 73 százaléka lány.

Az igazgatónő szerint háztartási alkalmazott gyermekekkel a világ minden részében lehet találkozni, de egyes afrikai országokban, mint például Burkina Faso, Elefántcsontpart, Ghána és Mali, különösen gyakori.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A férfiak 43 éves korukra nőnek fel, a nők 11 évvel előbb

A férfiak 43 éves korukra érnek felnőtté, 11 évvel később, mint a nők egy brit felmérés szerint. Tovább olvasom