Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Eurovízió: Izrael nyerte a döntőt, az AWS a 21. helyen végzett

Az AWS jóval több pontot érdemelt volna, a magyar metál letarolta a lisszaboni arénát. Büszkék lehetünk a fiúkra, jövőre Izrael rendezheti a dalversenyt.
Az AWS elégedett, új lehetőségeket kaptak
˝Megmutattuk a nézőknek, hogy a metál szubkultúra létezik, rengeteg új ember hallotta a zenénket, számunkra tökéletes az eredmény˝ - értékelte az AWS szereplését Siklósi Örs frontember. "Új lehetőségeket és élményeket kaptunk az Eurovíziós Dalfesztiválon, sok új kaput nyitott meg előttünk az eseményen való fellépésünk"- tette hozzá. Az AWS ugyanis meghívást kapott a világ egyik legjelentősebb metálzenei fesztiváljára, a németországi Wacken Open Airre és egy máltai fesztivál szervezői is megkeresték már őket. Teljes cikk itt >>

Jönnek a pontszámok!

Először minden ország zsűrijének a pontjait ismertetik, kapcsolják a 43 résztvevő ország bemondóit.

Így feláll egy sorrend, amit aztán a közönség pontjai még átrajzolhatnak.

Mi azokat az országokat írjuk, akiknek a zsűrijétől kapunk pontot:

8 pont Azerbajdzsántól
2 pont Csehországtól
4 pont Ciprustól
6 pont Görögországtól
3 pont Izraeltől
3 pont Lengyelországtól
2 pont Litvániától

A zsűritől így összesen 28 pontot kaptunk.

Most mondják majd a közönségtől kapott pontokat, összesítve.

65 pontot kaptunk a közönségtől. Így összesen 93 pontunk van. Meglátjuk, ez hányadik helyet ér majd.
Kiderült: a 21. helyre.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivált Izrael nyerte, szól is Nettától a Toy.

23.53 - Lezárták a szavazást.

23.20
- Különleges zenei produkcióval szórakoztatják a közönséget a portugálok - míg tart a szavazás. Mi legközelebb a pontszámokkal jelentkezünk.

23.11 - Visszajátsszák az összes 26 produkciót - természetesen rövidítve. Minden elfogultság nélkül: az AWS kitűnik, az ismétlésbe bevágták Kökényes Dániel Stage Diving -ját is, vagyis ahogy a gitáros beugrott a nézők közé. 

23.09 - Az utolsó produkció tökéletes lezárása a fellépők sorának. Olaszországból érkezett
Ermal Meta és Fabrizio Moro, a Non Mi Avete Fatto Niente című dalukkal a terrorizmus ellen üzennek. A szöveget különböző nyelveken kivetítették a képernyőre, ez okos ötlet. A dal remekül szól olaszul, ritmusos és fülbemászó.

23.01 - Rázni azt jól tudja magát a Ciprusi Eleni Foureira, de nem lehet ráfogni, hogy ez az ének rovására menne. Kétségtelenül nagyot szól a Fuego, az O yeah yeay ye rész a sajtóközpontban is. A táncra meg aztán egy szavunk sem lehet. Az más kérdés, hogy szemlátomást az előadó is nagyon meg van elégedve magával. Ez a produkció értékéből természetesen semmit nem von le, nagyon meg is ünneplik a média munkatársai.

22.59 - Írország énekese gitározik a színpadon , Ryan O'Shaughnessy dala a Together. Nekünk végtelenül unalmas. unalmas. A hangzás, a látvány, az egész.

22.57 - Jó zene, jó tánc, jó pasik. Így tudnánk összefoglalni Hollandia produkcióját és ráadásnak még egy kis country beütés. A különleges koreográfia még sokat dob a dalon. A szavazatok nagy részét pedig valószínűleg a hölgyek fogják leadni a bandára. Ez egy olyan dal - előadója Waylon, címe Outlaw In 'Em - , amit az Eurovízió után is szívesen hallgatunk majd. Nekünk is kell egy ilyen kalap.

22.53 - Közben Izrael előadója a színpadon, a fesztivál előtt nagy esélyesnek kikiáltott Netta a Toy című dalával most is nagy tapsot kap, lükető dalukra könnyen is megy az ünneplés. De nekünk még a Viszlát nyár cseng a fülünkben.

22.50 - Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Ismét felrobbant az aréna, és a sajtóközpont is. Reméljük, hogy az Eurovízió összes nézője is ráérzett a metálra, és tolni fogják a szavazatokat az AWS-re! Megérdemlik a fiúk.

Czakó Kriszti kónyi olvasónk a Praca Comercioról: ˝hatalmas ujjongás fogadta az AWS dalát a nemzetközi közönségtől! Én büszke voltam.˝ Mi is!

22.40 - A svéd Benjamin Ingrosso Dance You Off című számáról annyit kell tudni, hogy utána jönnek a magyarok! Komolyan gondoljuk, hogy nem maradnak le semmiről - tipikus popdal, ahol a fényekkel operálnak -, ha ezalatt felkészülnek a tombolásra, mint ahogy mi is azt tesszük a sajtóközpontban. 

22.37 - A moldáv DoReDoS bohóckodik a színpadon, a My Lucky Day című dal alatt. Megy a csiki-csuki. Az elején még humoros ez a koreográfia, de hamar unalmassá válik. A dal fülbemászó, ritmusos, a sajtónak is tetszik a táncolható zene, de nem az a szám, ami felrobbantaná az arénát... a magyarok teszik. Már csak Ezt leszámítva még egy produkció jön előttük.

22.33 - A bolgár EQUINOX következik, szól a Bones. Újabb nagyívű produkció, ahol sokat adtak a látványra. Eléggé megjegyezhetőek, de nem gondoljuk, hogy az esélyesek között lennének.

22.29 - Finnország produkciója a színpadon, Saara Aalto énekli a Monsters-t. Élvezhető taktusok, nagyívű refrén, karakteres előadás: kapják is a tapsot a sajtóközpontban.

Most aztán örülhetnek a férfi nézők, gyönyörű hölgy a színpadon. De érdemes figyelni a táncosokat, nem akármi, amit bemutatnak.

22.23 - Az ausztrál énekesnő, Jessica Mauboy We Got Love című dalával következik. A hölgy nagyon csinos, a kollégái és az újságírók is imádják. Az látszik, hogy a szívét is kiénekli, de sajnos nem érezzük olyan különlegesnek a dalt.

22.18 - A dán vikingekre még Ragnar Lothbrok is büszke lenne!  Rasmussen Higher Ground című dalával szintén nagy esélyes a győzelemre. Az tuti, hogy sok női szívbe belopták magukat, de mi persze szigorúan a dalt néztük! 

22.15 -  Csehországból Mikolas Josef és a Lie To Me.  Az iskolás fiú ábrázatú énekes nagy show-t csinál.
A bréktánc a háttérben még jobban erősíti az iskolai bandázások hangulatát. Még szaltózott is az énekes. Mi azonban nem tudunk elvonatkoztatni attól, hogy ezt a zenei alapot valahol már hallottuk: Jason Derulo, Talk dirty

22.08 - Az egyik nagy esélyes következik: Franciaország, Madame Monsieur a Mercy című dallal. Mi is nagyon szeretjük ezt a dalt, és az üzenetét is. Gyönyörű francia nyelven szól a dal, passzol a stílushoz az egyszerű színpadkép is. Ugyan nem ez az a dal, amitől lerepül az Altice Arena teteje, de lüktető ritmusával közösen táncolható koreográfiájával könnyen belopja magát az emberek szívébe. Nagy tapsot kap a sajtótól is.

22.06 - Az albán Eugent Bushpepa a színpadon, szól a Mall. Nagy meglepetés volt, hogy bekerültek a döntőbe, szerintünk abszolút megérdemelték. Eugent hihetetlen magasságokat is kiénekel, jó ez a dal!

22.03 - Németországból Michael Schulte énekli a You Let Me Walk Alone című dalát. Nagyon lagymatag, a kivetített képek sem mentik meg a produkciót.

21.57 - Egyik nagy kedvencünk a színpadon, a szerb Sanja Ilić & Balkanika, különleges daluk címe Nova Deca. Elmennénk egy koncertjükre is, az biztos. Fantasztikus hangok, egyedi és különleges produkció, magával ragadja a közönséget.
˝Hatalmas tömeg van itt, a Praca do Comerción. Kígyózik a sor befelé" - írta Czakó Krisztina, kónyi olvasónk, aki jelenleg Lisszabonban él és az Eurovision Village óriáskivetítőjén követi az adást.
21.54 - Az angol SuRie énekli a Storm című dalát. Az energiája elsöprő erejű ennek a nőnek, megállíthatatlan!

A dal közben azonban történt valami, nem láttuk a közvetítésen, de mintha valaki berohant volna a színpadra. Körülöttünk mondják, hogy kikapták a mikrofont az énekesnő kezéből.  Lehet, hogy újra előadja majd a produkciót? Egyelőre nem, mert a szerbek következnek.

21.45 - A házigazda Portugália produkciója következik. Cláudia Pascoal az O Jardim című dallal a színpadon.

Ha a tavalyi győztes Salvador Sobralról akartak példát venni a portugálok és ezért választották ezt a lassú dalt, akkor nem sikerült nekik ellesniük Sobral titkát. Az ő száma nagyon különleges volt, ebben a produkcióban pedig semmi extra nincs, ami miatt élvezhető lenne.

21.40 - Norvégia, és a visszatérő 2009-es győztes Alexander Rybak a színpadon That's How You Write A Song című dalával. Bár Rybak nagyon szerethető és tehetséges zenész, ahogy azt anno is bizonyította, ez a dal számunkra nagyon felejthető. 

Kollégánk szerint a fiú hatalmas musical színész lehetne.... vagy táncos-komikus, olyan a mimikája. Alapoznak is a produkciójában a jó kiállására. De magában a dalban nincs igazi különlegesség.

21.36 - Opera az Eurovízió színpadán, de nem is akármilyen énekessel! Az észt Elina Nechayeva elképesztő hangjával és La Forza című dalával varázsolt - minket legalábbis mindenképpen elbűvölt. A szoknyájára vetített motívumok is káprázatosak. Libabőr. Hatalmas tapsot kap.

21.33 -  Osztrák szomszédaink következnek, egészen pontosan Cesár Sampson a Nobody But You-val.

Cesár száma annyira a tipikus popsláger, hogy ha a rádióból hallanánk, meg sem fordulna a fejünkben, hogy ez a szám a legjobb dal címért versenyez. Az osztrák énekes könnyen felejthető műsort adott.

21.29 - Litvánia énekesnőjét, Ieva Zasimauskaitėt legszívesebben megölelgetnénk. When We're Old című dalával elcsendesíti az arénát, és az egyszerű dallal, gyönyörű hangjával nagyon szép érzelmeket közvetít. Ehhez a dalhoz egyáltalán nem hiányzott mozgalmas koreográfia.

21.26 - Szlovéniából érkezett Lea Sirk a Hvala, ne! c. számmal. Egészen jó ez az elektronikus zene. 

A látványos koreográfia sokat számít a produkcióban, a dal maga, de főleg a refrén is attól lesz igazán élvezetes.

Az elektronikus műfajban napjainkban rengeteg népszerű sláger született, Lea Sirknek sem kell elbújnia. A zenét-leállítós részt is kicsit feldobták azzal, hogy már nem játssza el a hölgy, hogy elment a háttér zene - az már nagyon unalmas lett volna -, inkább közös éneklésre hívta a közönséget.

21.20 - Jön egy kis romantika a színpadon: Spanyolország, Amaia és Alfred, a daluk címe Tu CanciónAranyosak meg minden, de... ezer meg egy ilyen dalt hallottunk már. A spanyol kollégák minden esetre megőrültek a záróképtől, amin a két énekes ölelkezett.

21.17 - Az ukránok fiatal Drakulája kezdi a fellépők sorát az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Melovin - Under The Ladder. Nyitánynak nem rossz, sőt, egészen elszórakoztat, wo oo o wo oo yeah... De azért nem tartjuk számon az esélyesek között. 

21.07  - Jön a 26 finalista, érkeznek az országok zászlói. Huszonegyedikként a magyarokat is bemutatják, az AWS-t is hatalmas taps fogadja.

21.01 - Kezdődik a döntő. Tipikus portugál zenét hallunk a nyitányon, két fantasztikus hangú énekesnő a színpadon.

20.30 - Még fél óra a kezdésig. Egy orosz újságíró kolléga is megtalálta a magyar asztalt és ő is kért tőlünk piros-fehér-zöld festést az arcára. “Mert a magyarok nagyon jók" - mondta.

19.11 - Alig két óra, és kezdődik a döntő! Zsinórban nyolcadik alkalommal láthatunk magyar fellépőt az Eurovíziós Dalfesztivál fináléja, és ezúttal a versenyben egyedülálló módon metálzenekarral lepjük meg a dalfesztivál közönségét.
Törzshelyüket ugyan hiányolják a portugál fővárosból, de jól érzik magukat Lisszabonban az AWS tagjai.  A fiúkkal a hét közepén beszélgettünk, amikor ˝erősítésként˝ hazai csokit és házi pálinkát vittünk nekik. Interjú itt >>

A ma esti showműsorban az AWS zenekar huszonegyedikként lép színpadra.

A tegnapi próbákkal egybekötött, nemzetközi zsűri által értékelt fellépés után a produkción minimálisan finomítva, még kidolgozottabb kameraállásokkal érkezik este a Viszlát nyár.

Bár a magyar fellépő a zenei showműsor második felében adja elő a dalt, érdemes lesz követni már a nyitányt is, ugyanis a fiúk meglepetéssel készülnek a nézőknek már a zászlós bevonulásnál is.

Az Altice Arena mellleti sajtóközpont is megtelik lassan, várakozásteli a hangulat, a mi asztalunk így fest:
A Duna Televízió szombaton 21 órától élőben közvetíti a döntőt, de már előtte, 20 óra 30 perckor elkezdődik a Hangolódjunk az Eurovízióra! című műsor, amely élőben jelentkezik az A38 Hajóról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cannes: ez a két film eddig az újságírók kedvence

Cannes: ez a két film eddig az újságírók kedvence
A május 19-ig tartó szemlén eddig hét filmet mutattak be az Arany Pálmáért versenyző 21 alkotás… Tovább olvasom