Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Exhumálnák a Truman Capote-regény alapjául szolgáló gyilkosság elkövetőit

Engedélyt kért egy floridai nyomozó a Hidegvérrel című Truman Capote-regény alapjául szolgáló, 1959-ben elkövetett családirtás elkövetőinek exhumálására, hogy az így nyert DNS-minta segítségével járjon egy másik, hasonló ügy végére.

A Sarasota megyei seriffhivatal nyomozója, Kim McGath elmondta, biztos abban, hogy annak a két embernek, akiket a kansasi Holcombban élő Clutter házaspár és két gyermekük meggyilkolásáért tartóztattak le, köze lehet az egy hónappal később a floridai Ospreyben elkövetett családirtáshoz is.

A floridai Walker család ügye hosszas fejtörést okozott a detektíveknek. Cliff Walkert, feleségét és két kicsi gyermekét Sarasotához közeli otthonukban lőtték le. McGath négy évig foglalkozott a rég kihűlt aktával.

Átvizsgálta mind a Clutter-, mind a Walker-ügy teljes nyomozati anyagát. Ezekből arra következtetett, hogy az 1965-ben kivégzett Richard Hickok és Perry Smith, Clutterék gyilkosai követhették el a Walker-gyilkosságot is.

Abban reménykedik, hogy holttestükből megfelelő mennyiségű DNS-mintát nyerhetnek, és ezzel kizárhatnák őket a megoldatlan ügyből, vagy rájuk bizonyíthatnák azt.

A két eset közötti hasonlóságokról szólva a nyomozó megjegyezte, hogy a gyilkos - vagy gyilkosok - mindkét esetben a teljes családdal a saját otthonukban végzett, ami meglehetősen szokatlan volt az ötvenes években. Kansasból menekülve Hickok és Smith rövid időre Sarasota megyében tartózkodott, éppen abban az időben, amikor Walkeréket megölték. Korábbi tanúvallomások szerint az egyik elkövető arca össze volt karmolva a Walker-gyilkosság utáni időben. Smithnek pedig volt egy kése, amely nagyon hasonlított ahhoz, amelyet Walkertől loptak el.

Még egy lehetséges kapcsolat a két ügy között, hogy Walkerék egy 1956-os zöld-fehér Chevy Bel Airt vásároltak a haláluk napján. Hickok és Smith - akik ugyanennek a típusnak a fekete-fehér változatát használták - szerelői munkát kerestek a közeli benzinkutaknál, és bizonyos, hogy legalább egy helyi lakoshoz elmentek, aki aznap autót vásárolt.

McGath szerint a Walker-ügyben sosem találtak igazi gyanúsítottat, viszont olyan bizonyítékot gyűjtöttek, amely a mai DNS-vizsgálatokkal perdöntő lehet. A 23 éves Christine Walkert ugyanis az egyik elkövető megerőszakolta, így a nyomozók ondót találtak a helyszínen.

"Az egykori detektívek a bizonyítékok között megőrizték Christine ruháját és alsóneműjét" - mondta McGath.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányok betegsége a Turner szindróma

Egyértelműen kromoszóma rendellenesség okozza azt a betegséget, amelyet Henry Turner jellemzett… Tovább olvasom