Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Fáy, Fiala és Bakács, a megmondóemberek

Három különböző karakter. Fáy Miklós, Fiala János és Bakács Tibor abban mégis közösek, hogy tekintet nélkül kimondják, amit gondolnak. Mindhárman megosztó személyiségek - de pont ezért vagy ennek ellenére a legtöbben kedvelik őket.
Fáy - akinek tévékritikáit heti tévémagazinunkban olvashatják - október 10-től a Csillag születikben zsűriz, a műsort az RTL Klubon nézhetik meg. Fiala új könyve most jelent meg, és már készül a harmadikra, Bakács pedig újabb kijelentésével kavart botrányt: "elektronikus holokauszt"-nak nevezte a Megasztárt, amelynek zsűritagja volt.

Fáy Miklós a nyolcvanas években zenekritikákkal kezdte, majd az Élet és Irodalom kérésére nyergelt át a tévéműsorokra.

- Az ÉS kifogyott a műfaj íróiból. A tévékritikával egy-két év után iszonyatosan telítődni lehet - magyarázza az újságíró-kritikus. - Minél többet foglalkozik az ember más területtel, annál jobban gazdagodik, annál jobban megéri. A tévékritika viszont nem éri meg. Két-három óra tévézés után úgy érzi az ember: bepiszkolódott.

Fáy Miklós a nyolcvanas években zenekritikákkal kezdte.
Fáy Miklós a nyolcvanas években zenekritikákkal kezdte.

Míg Vágó Istvánnak az otthonában minden helyiségben van tévéje, Fáynak csak egy. Naponta egy órát tévézik. Azt mondja: nem kell bátorság ahhoz, hogy lefitymáljon műsorokat. Egyszer az egyik Kabos-filmben elhangzott: "Menj oda hozzá, és mondd meg neki a véleményed." Mire Kabos: "Nem lenne jobb, ha megtelefonálnám neki?" Nos, ez a kritikusi munka.

Fáy Miklós névjegye

Fáy Miklós újságíró, kritikus Budapesten született 1964-ben. Az ELTE jogtudományi karán 1988-ban diplomázott. Jogi diplomája megszerzése után inkább az újságírást választotta hivatásul. 1987-től a Vigiliának írt zenekritikákat. A 90-es évek elején kezdett dolgozni a Népszabadságnál - Molnár Gál Péter hívta. Zenebírálaton kívül Wittmann fiúk néven gasztronómiai kritikákat írt. Publikált az Élet és Irodalomban és a Mozgó Világban.

- Mi is "megtelefonáljuk" a véleményünket, pontosabban megírjuk. Ami a szakértelmet illeti: dolgoztam tévében, valamelyest tisztában vagyok azzal, hogy mi a szerkesztő, a rendező feladata.

Fáy munkájából adódik: jó néhány embert megsértett a véleményével. A jólelkű, birkatürelmű zenészek elég jól viselték az írásait, a tévések viszont nem. Ők szívesen válaszoltak neki - élő műsorban. Fáy rámutat: érdekes, hogy egyesek milyen hosszan őrzik a sebeket. Egyszer sorban állt valahol, érezte, hogy valaki nézi, szinte megperzselte a tekintete az ingét. Kaszás Attila volt, akinek a lemezéről írt. Mély gyűlölettel figyelte a kritikust.

Természetes, hogy Fáy sem úszta meg per nélkül. Azt hitte, hogy jogi végzettsége segíti. Egyedül ment az első tárgyalásra. Az egyik leváltott színigazgatót döglött oroszlánnak titulálta, Fellegi Ádám beperelte. A másodfokú tárgyalásra aztán a Népszabadság kirendelt mellé egy jogtanácsost... Fáy azt mondja: ma sem érzi, hogy bármi bántót írt volna.

- A pereskedés olyan, mintha egy más mezőre mennénk harcolni. A sajtó maradjon a saját területén - jegyzi meg. Ugyanakkor úgy véli: nem igaz, hogy a tévé automatikusan trágyadomb, hogy ott jó dolog nem születik. Tény, hogy mindig hálásabb rossz kritikát írni, mint jót. A tévé túl gyors ahhoz, hogy színvonalas tudjon maradni. Minél tovább megyünk egy sorozatban, annál mesterkéltebb és unalmasabb.

Fiala János nem tartja nehéz embernek magát...
Fiala János nem tartja nehéz embernek magát...

Fáy nem kímélte az m1-en megszűnt Napkelte utódműsorát, a Ma reggelt sem. Az első adásról azt írta: gyöngyözik a műsorvezető homloka. Szerintünk kicsit gonosz volt, de ő nem érzi magát annak. - Néző vagyok. Nem úgy ülök le a tévé elé, hogy mi a rossz, hanem arra keresem a választ, hogy mi ez a műsor - mondja.

Bakács Tibor névjegye

Bakács Tibor újságíró, kritikus 1959-ben Veszprémben született. A Settenkedő nevet - amit már nem használ - akkor vette fel, amikor publikálni kezdett, egyébként a kajakját hívták így. Két lánya van, Orsi és Kati. Esztétikai, filozófiai és teológiai diplomát szerzett. Pályafutásának főbb állomásai: Tilos Rádió, Magyar Narancs, Mediawave (alapító), Élet és Irodalom, Wanted, csiszár.hu. TV2 Megasztár.

A kritikus most a Csillag születik zsűrijének tagja. Az RTL Klub tehetségkutató műsorára azért mondott igent, mert nem esik messze attól, amivel foglalkozik.

- A hivatásos tehetségtelenséget meg kell erős szavakkal mondani, de akik ebben a műsorban vannak, nem hivatásosak. Azért jöttek, hogy megmutassák szakértő szemeknek, mit tudnak, és azok véleményt mondjanak róluk. Ha valami nem jó, csak le kell őket beszélni arról, amit csinálnak.

A zsűriben Hernádi Judit, Oroszlán Szonja, Szirtes Tamás a társa. A két közismert szereplő - Hernádi és Oroszlán - érdekesebbé tudják tenni a műsort, a két nem közismert - Szirtes és ő, a két kakukktojás - a szakmai hátteret jelenti. Fáy nagyon élvezi Hernádi tempókészségét. A semmit is úgy tudja elmondani, hogy mindenki megszakad a röhögségtől. Hernádi profi.

Kikapcsoljuk a tévét, arról faggatjuk, miért választotta ezt a hivatást. Elvégre jogászként szerzett diplomát.

- A szabadúszó kritikus élete iszonyatosan édes. Nem ismerek magamnál könnyebben élő embert - mondja Fáy.

Néhány évvel idősebb csak Fáy Miklósnál Fiala János, akit sokan a magyar rádiózás és televíziózás fenegyerekének tartanak - ő magát nem annyira.

- 52 éves vagyok, fenegyereknek talán már idős - mondja. - Az, hogy ilyennek könyvelnek el, inkább a médiáról szól, mint rólam. Ráadásul alig szerepeltem a televízióban.

Bakács újra botrányos kijelentéseivel borzolja a kedélyeket.
Bakács újra botrányos kijelentéseivel borzolja a kedélyeket.

Nem gondolkodik azon, hogy hálás szerep-e a megmondóemberé. Kontaktusteremtő személyiségnek tartja magát, de ma már kevéssé foglalkoztatja a minősítése. Az pedig egyáltalán nem, hogy megosztja a közvéleményt. Ezzel a ténnyel a Calipso rádiós periódusa óta tisztában van - akkor derült ki számára, hogy a megosztó személyiség kifejezetten pozitív dolog. Sokszor váltott csatornát, frekvenciát, arra viszont nagyon büszke, hogy a Kelj fel, Jancsi! című műsora már kilencéves.

- Ezt a 9 évet három rádiónál töltöttem el. Nem vagyok vándormadár, bár olyan jellegű élőlény, mint én, csak kis szigeten - mint Galapagos - tud létezni, nagyobb műsorszolgáltatók nem viselnek el. Ezt megtanultam, és már könnyen űzöm. Az egyik válságos periódusomban el akartam helyezkedni a Klubrádiónál, de ott azt mondták: mért akarnék oda menni, amikor annyit bíráltam őket? Azt mondtam: Sevcsenko egy időben az AC Milán játékosaként a Chelsea-nek rúgott gólokat, majd átszerződött a Chelsea-hez. Ezt a véleményt a Klubrádió nem osztotta. Érdekes, hogy azok, akik hallgatják a műsoraimat, munkatársként nem számítanak rám. Nagyon nem jó érzés, de tudomásul vettem. Sajnálom.

Fiala János névjegye

Fiala János 1957-ben született Budapesten. Apja orvos, anyja közgazdász. Érettségi után bölcsészkart, jogi egyetemet és filmforgatókönyv-író iskolát végzett. Rádiós és televíziós műsorvezető. Egy lánya van. Az Echo tévén Szemüveg címmel készített műsort, illetve egy időben a Napkeltében is vezetett műsort. 1975-ben mutatták be az Amerikai anzix című filmet, amit ő írt. A Rádió Q szerkesztő-műsorvezetője.

Ugyanakkor Fiala János nem tartja nehéz embernek magát - ha eltekintünk attól a ténytől, hogy súlya 100 kiló fölött van. Mint mondja: Columbót az minősíti, hogy hány gyilkosságot tud kinyomozni, az ő munkáját pedig az, hogy hány emberrel tud szót érteni. Szerinte annak, hogy milyen a modora, semmi köze ahhoz, hogy milyen minőségű munkát végez. Dr. House-nak is rossz a modora, mégis sok munkatársa van, és sokan nézik a tévében.

Modor ide vagy oda, Fiala Bakács Tiborral is összekülönbözött. Bakács a Kelj fel, Jancsi!-ban helyettesített még tavaly - és nem olyan rendben adta vissza a műsort Fialának, mint ahogyan ő átadta neki. De Fialánál mégsem ez vágta ki a biztosítékot, hanem a hajléktalan valóságshow, amelyben Bakács is közreműködött. Fiala szerint a műsor kritikán aluli volt, abban Bakács szereplésére nem volt mentség.

- A környezetemben élők nem olyan szerencsések, mint én, a hallgatói gárdám el tud engem tartani, őket meg nem. Nem szeretem azokat a megmondóembereket, akik aprópénzre váltják máshol a tehetségüket, miközben szeretik magukat ebben a szerepben látni.

Fiala Jánosnak tavaly jelent meg az első könyve, a Péklapát. Most adták ki a másodikat, és már készül a harmadikra.

- Szeretnék nekilátni a harmadik könyvemnek. Egy rádióriporterről szól, aki a világ elől bemenekül a rádióstúdióba, és el kell döntenie, hogy kijön, vagy ott marad élete végéig. Húsz-harminc éve nem ilyen világot képzelt, mint ami most van, de egyáltalán nem érzi magát megkeseredettnek.

- Nem haltam meg fiatalon, mint Petőfi Sándor, porckorongsérvem van, amivel együtt lehet élni, munkám van, ami a létezésemet biztosítja, jól működik a magánéleti kapcsolatom, és egészséges a lányom. Nem vagyok elégedett, de nincs miért keserűnek lennem.

Bakács megadta a Megasztárnak

Újra és újra botrányos kijelentéseivel borzolja a kedélyeket Bakács Tibor. Szeptember végén a Megasztárról rántotta le a leplet, arról a tehetségkutató műsorról, amelynek három évig volt zsűritagja. Az ötvenéves megmondóember így jellemezte a Megasztárt: "Elektronikus holokauszt, profi stylisttal". Annak idején láthatóan szívét-lelkét beleadta, hogy bátorítsa a fiatal énekeseket, utólag azonban már másként látja: a többi zsűritaggal együtt egyszerű hentesmunkában vett részt, a műsor végén sírgödörbe temették a sztárocskákat, közben persze lenyúztak róluk néhány bőrt. Szerinte a győzelemért semmi sem drága, a valóságshow-k és tehetségkutató műsorok "csini kis hullákat gyártottak a nézettség oltárán" - írta Bakács az Elle magazinban. Azonban nem csak a sztárvilágot kritizálja. Idén júliusban a gój motorosokkal keveredett jogi vitába. Bakács tényként közölte: a csapat fasiszta, a motorosok pedig beperelték rágalmazásért. A bíróság első fokon nekik adott igazat. Bakács fellebbezett, és azt nyilatkozta: kitart véleménye mellett, ha kell, akár börtönbe is vonul. Márciusban korábbi szerzőtársával, Para-Kovács Imrével és Wahorn Andrással alapították meg a Hülye vagy? klubot. "Azt gondoljuk, komolyan hülyék vagyunk, ezért eljött az idő, hogy a világ elé lépjünk" - jelentette ki Bakács. A klub lényege: havonta összeülnek egy szórakozóhelyen beszélgetni. A tervezett témák között helyet kap a táplálkozás, a szex, az űrkutatás. Akinek pedig eltér az övéktől a véleménye, az hülye.

Olvasóink írták

 • 14. Neszemetelj! 2009. november 24. 08:42
  „Szerintem nem Fáy-val van a gond, hanem a sok primóval, akik nem ismerik és nem tudják értékelni az építő jellegű kritikát!
  Sajnos ez az ország ilyen..., a legtöbb prolinak csak az jön be ami populár, és azt eszik amit a legtöbb majom zabál: banánt :)

  Illene felnőni egy kritikához, ami akár az előadó számára építő, de persze lelkileg romboló is lehet.
  A SID zenekarra kitérve valóban nem mutattak egy erős hangzású előadást, de ennek ellenére szimpatikusak voltak, viszont ettől még ne legyen már valaki sztááár!
  Több Fáy Miklósra lenne szükség, mert nem csak nyálcsorgatásból kellene állnia egy véleménynek. Azt viszont alátámasztom, hogy valóban jobban kifejthetné Miklós barátunk a véleményét, mert az ááá, nem jó, nekem nem tetszett, üres volt...stb-vel még nincs megmagyarázva hogy valójában miért is volt egy nagy nulla az előadott műsorszám!

  Inkább a sok primusz néző a lagalja a dolognak, akik olyan embereket szavaztak meg a mostani bentmaradáshoz is, aki kritikán aluli műsorszámot adott elő: a kézzel-lábbal "táncolgató" csapat a Szatmári Kamara. Csapnivaló előadását még nézni akarják..., pffff! No komment, ez az ország színvonalát minősíti!!!

  A legjobb előadó szerintem, aki valójában tudja mit csinál, és amit szeret azt profi módon adja elő: Vásáry André..., remélem ő viszi a pálmát!!! Csak reménykedem hogy nem szavazzák ki a mássága miatt, mert azon sem csodálkoznék ebben az országban :(

  A Bad Boys lejárató kampánya pedig tuti hogy egy rendőr tollából származik, vagy egy táncolni nem tudó irigy polgártárstól. Ki az a "bunkó" aki azt hiszi hogy egy tudást el lehet venni olyan emberektől, akik marihuanat szívnak, vagy esetleg lopnak? Lehet hogy szánalmas, de Ők is emberek, és igen is vannak tehetségek közöttük..., ezt be is bizonyították. Remélem inkább használ nekik a lejárató kampány, mintsem nyomorba dönti őket :)

  Hajrá!

  További szép napot, és sok sok építő jellegű kritikát!”
 • 13. rodeziai 2009. október 28. 10:11
  „idióta irritáló barmok egytől egyig!”
 • 12. eva45 2009. október 27. 17:46
  „11. Hát maradando Te nem vagy semmi. Ilyen szöveggel legalább jól nézel ki?”
 • 11. maradando 2009. október 27. 12:14
  „10.eva45
  Én ott zihálok melletted ! Csak a három emberke eszmeiségétől tartom magam minél távolabb.És óvlak tölűk téged is ha lehett.”
 • 10. eva45 2009. október 27. 09:13
  „9.maradando
  Legalább te mellém állhattál volna. :)”
 • 9. maradando 2009. október 26. 22:42
  „8.eva45
  Nem kapsz ki,csak lehett,hogy magadra maradsz.Fáy egy triumvirátus tagja lett. Jobb ha elkerűlte volna !/Fűggöny le,balra el ./”
 • 8. eva45 2009. október 26. 17:10
  „Én Fáy Miklós tv kritikáit szeretem olvasni. Jaj nem kapok ki talán ezért.”
 • 7. nem,nem,soha 2009. október 26. 14:52
  „én csak az utóbbi két gyepagyúval láttam riportot, ill. interjút.

  de épp elég is volt. Két tőrőlmetszett tahó, akit valahogy odafújt a szél a médiába. (nyilván tudjuk milyen kapcsolataik és baráti köreik lévén)”
 • 6. Zejko 2009. október 26. 14:42
  „Ez a Bakacs egy tudatlan taplo egy idiota jobban jarna ha csondben maradna.”
 • 5. pille 2009. október 26. 14:03
  „Fialának elég furcsa gyermekkora volt, már akkor sem tartozott a százasok közé.”
 • 4. TrombiFrédi 2009. október 26. 13:24
  „Mi jár annak akinek igaza van???
  A szája!:) Erről ennyit!:)”
 • 3. CID 2009. október 26. 13:21
  „Én spec. semmibe veszem mindhárom majmot . Nem igaz, hogy , nem érti, mi a különbség ha egy focista átigazol egy másik csapatba, és az között, hogy az eddig fikázott rádióhoz akar menni dolgozni.”
 • 2. tintasbarns 2009. október 26. 12:56
  „A három grátia megmondja a magáét és mégis abban a szarban vesznek részt amit kritizálnak. Jobb volna a ki sem nyítnák a szájukat ezek a lúzerek pancserek.”
 • 1. WU 2009. október 26. 11:23
  „3 ingyen élő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Császármetszés után sebésztű maradt a nő hasában

Tizenöt éve szenved egy szlovák nő a császármetszése során hasában felejtett sebésztű miatt. Tovább olvasom