Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Fellázadt 350 rab a szibériai Irkutszk egyik javító-nevelő táborában

A rossz fogvatartási körülmények elleni tiltakozásul a foglyok egy része a szerda reggeli sorakozónál megvagdosta alkarját.
Fellázadt 350 rab a szibériai Irkutszk egyik javító-nevelő táborában. A rossz fogvatartási körülmények elleni tiltakozásul a foglyok egy része a szerda reggeli sorakozónál megvagdosta alkarját.

A rabok azt követelték, hogy engedjék be a helyi sajtó képviselőit a büntetés-végrehajtási intézménybe. Az RBK orosz hírportál jelentése szerint a börtönparancsnokság engedett a követelésnek és azóta a helyszínen tartózkodik a régió főügyésze, valamint az illetékes emberi jogi biztos is.

A 3-as számú javító-nevelő táborban volt rendőrségi, rendvédelmi alkalmazottakat tartanak fogva, akik múlt vasárnap óta próbálták elérni a nyilvánosság bevonásával, hogy a hatóságok javítsanak a fogvatartási körülményeiken.

A rabok előbb a világhálón helyeztek el egy video-felhívást, amelyben egyebek közt arra panaszkodtak, hogy rossz minőségű kenyeret kapnak és nem kapnak orvosi ellátást. Arra is felhívták a figyelmet, hogy őreik szándékosan kiprovokálják belőlük a börtönszabályok megsértését.

Sajtójelentések szerint a hatóságok a lázadás kezdetén karhatalmi egységeket küldtek az intézménybe, de ezt a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat területi igazgatóságán cáfolták. A sajtószolgálat azt is tagadta eleinte, hogy lázadás történt volna. A lenta.ru orosz hírportál szerint arra hivatkoztak, hogy a börtönben többségében felsőfokú végzettségű elítélteket tartanak fogva, akik fegyelmezettek és hajlandóak a konstruktív együttműködésre.

Oroszországban viszonylag gyakoriak a tiltakozó akciók a börtönökben. Tavaly november végén, ugyancsak Szibéria területén, a Cseljabinszknál lévő fegyházban 250 rab lázadt fel az ott kialakult helyzet miatt. A foglyok verésre és egyéb visszaélésekre panaszkodtak. A hatóságok szétkergették a fegyház körül az elítéltek támogatására összegyűlt embereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó szemek és gyönyörű mosolyok: Little Miss & Mister Hungary 2013

A gyerekek szépek és aranyosak. Ezt mindenki tudja, persze ki-ki a saját csemetéjét látja a világon… Tovább olvasom