Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Gurmai Zita: ˝A magyar nő a vak komondorra is birkatürelemmel reagál˝

A demográfiai helyzet kimutathatóan kedvezőbb azokban az országokban, ahol a nők mind a munkaerő-piacon, mind a politikában nagyobb arányban vannak jelen.
„Ha a nők is megkapják a teljes élet lehetőségét, akkor az egész társadalom egészségesebben és harmonikusabban működhet" – mondta Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Nőtagozatának elnöke pénteken, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Közép-európai Egyetem konferenciáján. A bal- és jobboldali politikusok, valamint hazai és nemzetközi esélyegyenlőségi szakemberek részvételével megrendezett konferencia témája a nők szerepvállalása a politikában, és a 2014-es választás volt.

Az elmúlt három évben jelentősen romlott a nők politikai részvételi aránya, és bár a baloldali és liberális pártok női kvóták bevezetése mellett döntöttek, 2014 után sem várható érdemi javulás.

Az EP-képviselő szerint két alapvető oka van annak, hogy a magyar nők ilyen kis arányban vannak jelen a közéletben. Az egyik, hogy kevésbé foglalkoznak az esélyegyenlőséggel, mint nyugat-európai társaik. Figyelmük elsősorban a mindennapok teendői felé fordul. Nyugatabbra sokkal könnyebb a nőket – úgymond – mobilizálni absztraktnak tűnő jogok kérdéseivel, vagy a prostitúció, az abortusz, a fogamzásgátlás, a női egészség, a nők elleni erőszak, a női részvétel témáival. „A magyar nő – a kevés lázadó kivételtől eltekintve – a vak komondorra is birkatürelemmel reagál" – hangsúlyozta Gurmai Zita, aki szerint a másik fő problémát az jelenti, hogy a nők nem lépnek fel egységes érdekcsoportként, és így a pártok sem igyekeznek a kedvükbe járni.

A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a demográfiai helyzet kimutathatóan kedvezőbb azokban az országokban, ahol a nők mind a munkaerő-piacon, mind a politikában nagyobb arányban vannak jelen. Vagyis – a közhiedelemmel ellentétben – nem akkor lesz több gyerek, és nem akkor lesz egészségesebb a demográfiai struktúra, ha a nők otthon maradnak, hanem éppen akkor, ha ők is részt vesznek a társadalom életében – minél nagyobb arányban és minél több szektorban.

Gurmai Zita reményét fejezte ki, hogy a nőkkel szembeni diszkrimináció hamarosan olyan múltbeli dologgá válik, mint a rabszolgaság, amelyre – nehogy újra megtörténjen – emlékeznünk kell, hogy tudjuk: már a múlthoz tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az M2 nyerte el a legjobb gyerekcsatorna díját az Eutelsat idei versenyében

Az Európában, Afrikában és a Közel-Keleten vezető műhold-üzemeltető szerepet betöltő Eutelsat minden… Tovább olvasom