Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt a legendás brit színész

Patrick Macnee a The Avengers című kultikus kémfilmsorozat főhőseként vált ismertté világszerte az 1960-as években.
A kaliforniai Rancho Mirage-ben 93 évesen elhunyt Patrick Macnee brit színész, aki a The Avengers című kultikus brit kémfilmsorozat főhőseként vált ismertté világszerte az 1960-as években.

A londoni születésű színész, akinek harmadik és utolsó felesége a magyar származású Baba Majos de Nagyzsenye volt, John Steed, a mindig kalapot viselőt és az esernyőt fegyverként használó titkosügynök szerepében a régi vágású brit dzsentlment testesítette meg a világsikerű tévésorozatban, amely több nyelvterületen az Esernyővel, bájjal és keménykalappal vagy ehhez hasonló címmel futott, és amelynek 1998-ban Bosszúállók címmel elkészült a modernizált mozifilm-változata is. Macnee ebben is szerepet kapott Ralph Fiennes és Uma Thurman oldalán.

Patrick Macnee (1922-2015)
Patrick Macnee
(1922-2015)

A 1961-től 1969-ig futó The Avengers-sorozatnak különösen az az 52 része maradt meg milliók emlékezetében, amelyekben Macnee Diana Rigg partnereként állt a kamera előtt. A fortélyos ügynök és a Rigg által megszemélyesített különleges nyomozó, Emma Peel közti szellemes párbeszédek jelentősen hozzájárultak a sorozat világsikeréhez, így annak folytatása is készült az 1970-es években The New Avengers címmel, ugyancsak Macnee-vel a főszerepben.

Macnee számos más tv- és mozifilmben is játszott, köztük több Sherlock Holmes-filmben, az Üvöltés, A tengeri farkasok, A hét merész kaszkadőr vagy a 80 nap alatt a Föld körül című filmekben, a Columbo egy részében és a Halálvágta című James Bond-epizódban, Roger Moore oldalán, Sir Godfrey Tibbett szerepében. A 87 éves Moore, akivel több filmben is együtt szerepelt, Twitter-üzenetben idézte fel együttműködésük "szép emlékeit", megjegyezve, hogy az 50-es évektől voltak barátok.

A színésznek Baba Majos de Nagyzsenye magyar származású írónő és társasági hölgy, Némethy Ella neves magyar operaénekesnő lánya, Székely István filmrendező egykori felesége volt a harmadik és egyben utolsó házastársa, ő 2007-ben hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több száz műholddal akar olcsó internetet egy brit vállalkozás

Az első műholdakat 2017-ben kezdik fellőni. A projekt költsége várhatóan 1,5-2 milliárd dollárra… Tovább olvasom